Dorohoi News Logo

ATENȚIE! Nu soarele cauzează cancer, ci loțiunile de plajă

lotiunile-de-plaja

Numarul cazurilor de cancer de piele creste in fiecare an. Elizabeth Plourde, om de stiinta din California, a aratat ca melanomul malign si alte tipuri de cancer de piele au crescut semnificativ de la aparitia lotiunii de protectie solara, pe o perioada de 30 de ani, conform awarenessact.com.

Aceste lotiuni contin chimicale care sunt cancerigene sau substante care perturba procesele endocrine. Totusi, aceste lotiuni de protectie solara ne-au fost vandute drept lucruri fara de care nu am putea trai. Soarele a fost sursa de viata de la inceputurile noastre si are foarte multe beneficii asupra corpului uman.

Soarele nu ne face rau, ci ne hraneste. Exista probe stiintifice relevante ca sa ne dovedeasca asta. Unul din ultimele studii pe aceasta tema a fost publicat de Institutul Karolinska din Suedia, in 2014. Oamenii de stiinta au realizat un studiu in urma caruia s-a constatat ca femeile care evitau sa se expuna soarelui aveau sanse duble sa moara, comparativ cu cele care stateau la soare in fiecare zi. Studiul a observat 30.000 de femei, pentru o perioada de 20 de ani, potrivit adevarul.ro.

Razele ultraviolete B (UVB) sunt principalele cauze ale arsurilor solare si ale anumitor tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase (SCC). Substantele care formeaza protectia solara a unui produs au drept scop blocarea acestor raze UVB. Razele ultraviolete A (UVA) penetreaza straturile mai adanci ale pielii si sunt mai greu de blocat. Specialistii cunosc mai putine lucruri legate de pericolele UVA. Consensul general e ca, desi efectele negative ale razelor ultraviolete A sunt mai putin evidente decat cele de tip B, sunt totodata si mult mai grave.

Factorul de protectie solara (SPF) al unei lotiuni nu are prea mult de-a face cu abilitatea produsului de a proteja pielea de razele UVA. Produsele cu SPF ridicat impiedica arsurile create de razele UVB, dar nu si alte tipuri de arsuri de soare. De aceea, oamenii tind sa stea mai mult la soare, stiind ca sunt dati cu lotiune, insa se expun excesiv atat razelor ultraviolete de tip A, cat si celor de tip B. Philippe Autier, om de stiinta care a facut parte din Agentia Internationala pentru Studiul Cancerului si membru al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a realizat numeroase studii asupra oamenilor care fac plaja si a ajuns la concluzia ca produsele cu SPF ridicat duc la „schimbari majore in efectele pe care soarele le are” si pot fi responsabile pentru un risc crescut de melanom. Putem petrece toata ziua la plaja, fara sa simtim nevoia de a ne retrage la umbra. Produsele cu un SPF ridicat au nevoie de concentratii mai mari de chimicale decat cele cu SPF mai scazut sau decat uleiurile naturale pe care le putem folosi. E de preferat sa alegem metode naturale alternative, care sa ne ajute sa ne bucuram de soare, fara sa ne expunem in exces.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web