Daca mancam mai mult decat de obicei sau renuntam sa mai facem exercitii fizice in fiecare zi, atunci nu vom fi mirati ca numarul kilogramelor va creste. Dar ce ne facem atunci cand, desi stilul de viata nu s-a schimbat, totusi, cantarul arata mai mult decat ar trebui?
Lipsa somnului poate fi unul din motivele pentru care crestem in greutate. Doua pot fi situatiile: fie ne trezim tarziu, si, implicit, probabilitatea sa mancam tarziu e mai mare si acest lucru inseamna automat mai multe calorii in plus; fie dormim prea putin. In acest din urma caz, schimbarile hormonale care au loc in corp implica amplificarea poftei de mancare si, de asemenea, ne fac sa ne simtim mai putini satui dupa ce mancam, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com. Cand stresul da buzna in viata noastra, organismul intra intr-un modul de supravietuire.
Cortizolul, hormonul stresului, este secretat, ceea ce duce la un apetit crescut. Alimentele pot oferi un confort in perioadele stresante, ceea ce se poate traduce printr-o crestere in greutate. Unele medicamente impotriva depresiei pot avea ca efect secundar kilograme in plus, din pacate. Daca aveti astfel de suspiciuni, ar trebuie discutat cu medicul, insa nu trebuie oprita medicatia din proprie initiativa. Ar fi de mentionat faptul ca unele persoane ajung sa castige in greutate in urma inceperii tratamentului antidepresiv pentru ca pur si simplu se simt mai bine, ceea ce duce la un apetit mai bun. De asemenea, depresia insasi poate provoca modificari ale greutatii. Unele medicamente printre care si antiinflamatoarele, antipsihoticele, pot duce la variatii de greutate prin retentia fluidelor si cresterea apetitului.
Contrar opiniei populare, pilula contraceptiva nu provoaca cresteri in greutate. Se considera, ca in cazul pilulei combinate, la unele femei se produce o retentie a lichidelor, insa pe termen scurt. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni va puteti simti obositi, slabiti si infrigurati. Fara suficienti hormoni, metabolismul incetineste, facand cresterea in greutate mai simpla. Tratarea tiroidei poate restabili greutate normala. Cele mai multe femei, ajung sa se ingrase in jurul menopauzei, insa, probabil ca hormonii nu sunt singura cauza. Varsta incetineste metabolismul, astfel ca se ard mai putine calorii. Si schimbarea stilului de viata – mai putine exercitii fizice – joaca un rol. Locul unde se depune grasimea insa poate fi legat de menopauza - in jurul taliei si mai putin pe solduri si coapse.
Sindromul ovarului polichistic este o problema hormonala a femeilor de varsta fertila. Chisturile crescute pe ovare duc la dezechilibre care afecteaza ciclul menstrual, duce la cresterea in exces a parului si la acnee. Femeile cu aceasta afectiune sunt rezistente la insulina – hormonul care controleaza zaharul in sange – ceea ce poate duce la cresterea in greutate. Grasimea tinde sa se adune in jurul burtii, expunand aceste femei riscului mare de boli de inima. Renuntarea la fumat este unul din cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sanatatea noastra. In medie, persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate mai putin de 10 kilograme. In mod normal, senzatia de foame dispare in cateva saptamani. sursa: adevarul.ro