Bolile copilariei sunt o parte din a fi copil, iar a-ti face griji pentru bolile copilariei sunt parte din a fi parinte. Dintre toate micile si marile probleme de sanatate cu care se confrunta copilul nostru, amintim mai jos cateva dintre acestea.
RUJEOLA (POJARUL) Daca exista simptome precum tusea, febra, oboseala si eruptia sub forma unor pucte rosii sunt semne clare ca una dintre cele mai contagioase afectiuni a pus stapanire pe noi sau copilul nostru. Aceasta se transmite pe calea aerului si afecteaza sistemul imunitar timp de cateva saptamni, crescand riscul de pneumonie si otita.
RUBEOLA se transmite, precum rujeola, pe calea aerului si este o boala usoara, ce poate trece uneori neobservata. Nu se prescriu antibiotice si se recomanda evitarea contactului cu vreo femeie insarcinata, deoarece exista riscul unei nasteri premature.
VARICELA (VARSATUL DE VANT) se manifesta prin febra si eruptie, urmata de vezicule cu lichid. Crustele aparute dupa uscarea veziculelor persista aproximativ o saptamana. Se recomanda taierea unghiilor copiilor pentru a evita ruperea acestora, deoarece raman cicatrice pe viata. Varicela este deosebit de periculoasa pentru femeile insarcinate.
SCARLATINA debuteaza prin febra, dureri in gat si varsaturi si apoi printr-o eruptie pe tot corpul, sub forma unor puncte rosii. Tratamentul cu antibiotice este obligatoriu, cu prescriptia medicului, iar durata bolii este de aproximativ 15 zile. Aceasta este singura boala ce poate reaparea!
ORIONUL are ca prime semnale febra si durerea in spatele urechilor. Este o boala contagioasa si se manifesta prin inflamarea glandelor salivare. Lichidele caldute si compresele calde diminueaza durerile, iar vaccinarea este una eficace, mai ales ca se asociaza cu cea impotriva rubeolei si rujeolei. Netratata aceasta boala poate duce la meningita, encefalita sau pancreatita, in cazul copiilor mai mari.
VIRUSUL SINCITAL RESPIRATOR (VSR) provoaca bronsiolita si pneumonia la copii. Simptomele sunt asemanatoare gripei: febra, secretii nazale si tuse si pot fi tratate la domiciliu, insa la copiii cu varsta intre 2-3 ani exista riscul de agravare: febra crescuta, dificultati de respiratie, apnee.
BOALA A CINCEA ( boala obrazului palmuit – parvovirusul B19 ) produce o eruptie de culoare rosie aprinsa, pe fata copilului, insa aceasta poate sa apara si pe trunchi, brate sau picioare. Se raspandeste prin contact cu alte persoane si e insotia de febra. In aproximativ 7-10 zile eruptia va disparea.
BOALA MANA-PICIOR-GURA poate provoca febra asociata cu aparitia de vezicule in interiorul gurii, pe palme, fese si talpile picioarelor. Virusul Coxsackie tip A16 este agentul etiologic implicat in cele mai multe dintre cazuri. Virusul tinde sa se raspandeasca in randul copiilor mai ales in timpul verii si la inceputul toamnei. Cele mai multe dintre cazuri nu sunt grave si dispar in termen de 7-10 zile.
CRUPUL LARINGIANSUS este o tuse asemanatoare cu latratul unui caine. Afectiunea este de fapt o inflamatie a cailor respiratorii superioare, cauzata de un virus si se amelioreaza in aproximativ o saptamana.
BOALA KAWASAKI este o afectiune rara, ce afecteaza mai ales copiii cu varsta sub 5 ani. Cauza nu a fost inca descoperita, iar simptomele ei sunt febra ridicata, eruptie cutanata neuniforma, inflamatie si roseata la nivelul mainilor si picioarelor, ochi injectati, buze crapate si rosii. In lipsa unui tratament boala poate fi fatala.
TUSEA CONVULSIVA (PERTUSSIS) este recunoscuta printr-o tuse foarte tare, ce poate produce convulsii la inspiratie. Deoarece antibioticele nu sunt eficiente se recomanda vaccinarea copiilor pentru prevenirea acestei boli.
Trebuie sa fim atenti la simptomele acestor boli si sa consultam medicul in timp util, pentru un diagnostic si un tratament corect!