Toti nutitionistii recomanda consumul cat mai des de legume crude, ceea ce în general este un îndemn sanatos. Exista însa anumite legume care sunt nocive atunci cand sunt consumate înainte de a fi preparate.
Pentru o dieta echilibrata trebuie sa se tina cont de modul în care sunt consumate alimentele. Unele alimente, consumate crude, furnizeaza o doza optima de vitamine, minerale, enzime si fibre de care corpul are nevoie. Motivul pentru care o parte din acestea nu pot fi consumate crude este continutul ridicat de substante toxice ori sunt dificil de digerat si pot provoca indigestii.
Spancul si rubarba contin niste compusi care se numesc oxalati si care interfereaza cu absorbtia calciului în sange. Poti manca însa spanac si rubarba crude atata vreme cat nu consumi cantitati uriase, care sa duca la un deficit de calciu în organism. Pastarnacul are în compozitie psoralen, o substanta cu potential toxic, deci nu ar trebui consumat crud. Se pare ca aceasta substanta, care este si carcinogena, nu este distrusa nici în procesul de prepare la foc. Cerealele. Majoritatea cerealelor contin antinutrienti care pot duce la aparitia unor indigestii. Este indicat sa consumi cereale (grau, ovaz, secara, orz) numai dupa ce le-ai înmuiat în apa.
Cartofii contin doua substante numite solanina si chaconina, considerate a fi toxice pentru organism daca sunt ingerate în cantitati mari. Cand cartoful este preparat, aceste doua minerale scad cantitativ. În plus, cartofii contin si amidon, facandu-i destul de greu de digerat în stare cruda. Vinetele ca si cartofii contin solanina. Specialistii sustin ca acest compus duce la inhibarea absorbtiei de calciu. Simptomele pe care le poti experiementa daca consumi vinete crude sunt: stari de voma, crampe, greata si dureri de cap. Gatirea vinetelor va neutraliza solanina.
Legumele boabe ca fasolea rosie, soia sau mazarea nu trebuie consumate crude deoarece contin si ele substante toxice. Boabele de soia, de exemplu, cand sunt consumate crude, pot declansa probleme ale tiroidei. Alte tipuri de legume cu boabe contin un aminoacid toxic, ce face parte din familia substantei chimice numite cianura. Desi aceste legume pot fi daunatoare cand sunt consumate în cantitati mari, este mai bine totusi sa le eviti. Pentru a îndeparta aceste toxine este necesar ca legumele cu boabe sa fie înmuiate în apa sau gatite.
Ciupercile contin o substanta toxica numita agaritina, care este suspectata ca fiind un agent carcinogen (duce la aparitia cancerului). Desi aceste substante sunt neutralizate în prezenta caldurii, ciupercile în stare cruda pot dauna sanatatii. În plus, în urma unor studii s-a demonstrat ca unele dintre cele mai populare ciuperci întalnite în supermarketuri au determinat aparitia cancerului la soareci.
Un semnal de alarma este tras si în cazul lastarilor (lucerna, ridiche). Crescuti în medii calde si umede, acesti lastari se pare ca sunt purtatori de bacterii ca salmonella sau E.coli. Chiar daca sunt bine spalati, acesti lastari nu scapa de bacterie deoarece acestea traiesc în interiorul vegetalelor. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scazut, la varstici sau copii, pot aparea probleme de sanatate. Ca sa eviti riscurile, este bine sa-ti cumperi chiar tu seminte organice de lastari si sa le plantezi acasa. În acest fel, vei evita posibila contaminare cu bacterii.