Indulcitorii artificiali sunt unele dintre principalele ingrediente ale sucurilor dietetice, dar studiile au aratat ca acestia pot provoca o serie de probleme de sanatate, relateaza Business Insider citat de News.ro.
Sucurile dietetice au aparut la inceputul anilor 1960 si promiteau, datorita continutului redus de calorii si de zahar, sa fie o alternativa mai sanatoasa la sucurile obisnuite. in privinta gustului, este greu de facut diferenta intre sucurile obisnuite si cele dietetice si la fel de greu este si pentru organismul uman sa faca aceasta diferenta.
Pana nu demult, tot ceea ce mancam continea un anumit numar de calorii. Cand mancam ceva dulce, de exemplu, creierul trimite semnale pancreasului, iar acesta incepe sa produca insulina, care stocheaza moleculele de zahar in celulele noastre, pentru energie.
Atunci cand bem sucuri dietetice, indulcitorul ne pacaleste corpul sa creada ca este zahar, dar cand caloriile nu apar, insulina nu are ce sa stocheze. Cercetatorii considera ca pacalirea repetata a organismului nostru poate explica de ce studii dupa studii ajung la aceeasi concluzie, ca sucurile dietetice sunt asociate cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este un mix format din tensiune arteriala marita, un nivel ridicat al glicemiei si cresterea in greutate, care amplifica riscul de diabet zaharat, boala cardiaca si atac vascular cerebral. De fapt, un studiu a constatat ca bautorii de sucuri dietetice prezinta un risc mai ridicat de atac vascular cerebral si dementa decat bautorii de sucuri obisnuite.
Un alt studiu derulat pe parcursul a opt ani, in perioada 1979-1988, a aratat ca participantii care la inceput aveau o greutate normala si au baut in medie 21 de sucuri dietetice pe saptamana au prezentat un risc dublu de a deveni suprapoderali sau obezi pana la sfarsitul studiului, comparativ cu oamenii care nu au consumat deloc astfel de bauturi.
in timp ce consumarea unui suc dietetic la masa pare o alternativa gustoasa si fara calorii, cercetarile incep sa arate ca acesta ar putea fi cel mai nepotrivit moment, pentru ca produsul poate perturba modul in care sunt metabolizate caloriile reale. Astfel, ar putea rezulta calorii in exces care sa fie metabolizate ca grasimi.
O alta problema ar putea fi faptul ca indulcitorii artificiali din sucurile dietetice pot fi de zeci pana la de sute de ori mai dulci decat zaharul. Asa ca atunci cand ii gustam, creierul nostru anticipeaza mai multe calorii decat primim. Este ca atunci cand mergem la o petrecere si asteptam multa mancare, primim in schimb cateva legume si branza vegana si plecam nemultumiti si flamanzi. in acelasi mod, indulcitorii artificiali ne fac creierul sa doreasca mai mult, iar studiile au aratat ca acest lucru conduce la un apetit crescut si la o posibila crestere in greutate, la soareci si la oameni.