Hrana diversificata, dar si laptele formula pot ingreuna scaunul sugarului, generand o serie intreaga de probleme pentru puiul de om, fiind o situatie cu care se confrunta mai toti parintii, in primul an de viata.
Cu toate ca alaptarea la san nu genereaza astfel de probleme intrucat laptele de mama este 100% digerabil, se poate intampla ca bebelusii hraniti astfel sa prezinte scaune neregulate. Acest lucru nu inseamna ca micutii s-au constipat ori au capatat o sensibilitate de acest fel. Sugarii hraniti cu lapte formula pot suferi de constipatie si acest lucru pentru ca laptele praf este greu absorbit de organism, neputand a fi digerat atat de usor de puiul de om. Iar atunci cand s-a dat deja startul diversificarii alimentatiei bebelusului, lucrurile par sa se complice si mai mult, putand exista astfel de episoade din ce in ce mai des.
Hrana solida, dar si formulele de lapte pot crea dificultati la nivelul tractului digestiv, provocand constipatie. in acelasi timp, dietele sarace in fibre, dar si dietele bogate in lactate pot reprezenta una dintre cauzele constipatiei. De asemenea, anumite alimente sunt cunoscute a avea o astfel de caracteristica. Tocmai de aceea, se recomanda sa se evite consumul de banane, cartofi, orez.
Daca copilul nu este bine hidratat, dieta sa zilnica fiind saraca in lichide, poate reprezenta o alta cauza a constipatiei copilului. in acest caz, completeaza-i regimul alimentar cu apa sau sucuri proaspete preparate in casa. Supele pot fi un remediu pentru ca micutul sa nu treaca prin astfel de episoade, deloc placute. Zestrea genetica ori antecedentele din familie se pot rasfrange si asupra copilului. Astfel, daca unul dintre parinti sufera de aceasta afectiune este posibil ca ea sa ii fie transmisa si micutului.
Dintre simptomele constipatiei la sugari. in cazul in care sugarul are scaune tari si rare, mai putin de unul pe zi, atunci acesta poate fi semnul constipatiei bebelusului. Lucrurile par sa se complice si atunci cand cel mic da semne ca l-ar durea burtica, este agitat, prezinta disconfort gastric, iar abdomenul este putin mai tare. in toate aceste situatii se recomanda sa va adresati medicului specialist deoarece lucrurile s-ar putea agrava pe parcurs. Solutiile medicale ii vor aduce bebelusului starea de bine si confortul de care ar avea nevoie pentru a se odihni.
5 moduri in care poti preveni sau trata constipatia la sugari: prin echilibrarea dietei copilului cu alimente bogate in fibre (pere, prune, caise, piersici, broccoli, spanac (tinand cont de varsta copilului si de tabelul diversificarii); prin evitarea bananelor, orezului, cerealelor din orez; prin hidratare cu apa si sucuri de fructe (mere sau prune); prin exercitii de miscare (exemplu: exercitiul „bicicleta”); prin masarea burticii in sensul acelor de ceasornic.