Miliarde de oameni consuma in fiecare zi guma de mestecat. Unii isi doresc o respiratie mai proaspata, altii dinti mai curati sau chiar mai albi. Altii prefera sa faca baloane si au acest obicei din anii copilariei. Nu toti stiu, insa, care sunt efectele benefice reale ale acestui produs, cat timp este bine sa fie mestecat si ce pericole apar atunci cand este consumat in exces. Medicul stomatolog Adrian Mina, unul din cei mai apreciati specialisti de la noi, ne ofera sase informatii extrem de utile pentru a sti ce este mit si ce este adevar in privinta gumei de mestecat si cum sa o consumam pentru a nu avea probleme de sanatate.
1. Se consuma numai dupa masa. “Guma de mestecat are efecte pozitive asupra organismului nostru doar atunci cand este consumata imediat dupa masa si atat. Este indicat ca dupa cel mult 30 de minute sa ne oprim pentru ca din acest punct devine un exces, iar actiunea gumei asupra organismului devine daunatoare. Consumata dupa masa ea neutralizeaza ph-ul acid din gura si ajuta la curatarea dintilor de restul de mancare”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
2. Mit: guma de mestecat protejeaza dintii de carii. “Este aproape adevarat, dar nu guma este cea care previne aparitia lor, ci saliva produsa de mestecatul gumei. In momentul in care mestecam guma, creierul nostru primeste semnalul ca incepe procesul de digestie, iar acesta produce saliva de calitate care ne ajuta sa digeram mancarea mult mai repede si tot aceasta si spala dintii de resturile de mancare”, spune specialistul.
3. Provoaca aparitia gastritei si a ulcerului. “Consumata in alte momente si nu imediat dupa masa, guma de mestecat provoaca efecte negative asupra corpului. Creste aciditatea in gura, care dezvolta un mediu propice aparitiei cariilor. Atunci cand mancam guma doar de placere, noi ii transmitem corpului nostru mesajul ca trebuie sa produca suc gastric pentru ca incepe procesul de digestie, dar in stomac nu va exista nimic. Si uite asa apar problemele gastrointestinale: gastritele, care, netratate, se transforma in ulcer si asa mai departe”, mentioneaza medicul Adrian Mina.
4. Alege intotdeauna guma fara zahar. "In momentul de fata, pe piata gasim tot mai putine variante de produse care sa contina zahar, dar este important sa verificam ce scrie pe pachetul de guma de mestecat atunci cand il cumparam. Ideal ar fi sa nu contina nici coloranti pentru ca riscam sa patam dintii. Obligatoriu sa nu contina zahar. Este suficient ca supunem dantura la un stres inutil atunci cand mestecam de placere guma, dar, daca mai si alegem una care contine foarte mult zahar, acesta ne va ataca dintii, in timp”, mentioneaza medicul.
5. Nu exista guma de mestecat care sa albeasca dintii. “Albirea dentara se realizeaza doar in cabinet sau acasa folosind kit-urile recomandate de medicul stomatolog. Substantele care sunt continute de aceste geluri care albesc dintii sunt foarte puternice si, daca nu sunt aplicate corespunzator, pot duce la arsuri gingivale. Nicio guma omologata de institutiile internationale stomatologice nu contine substante care sa albeasca dintii pentru ca ar afecta intreg organismul. Ca sa nu mai spunem ca, in cazul celor care mesteca guma de dimineata pana seara, observam deformari ale maxilarului si ale danturii. De multe ori, nici lucrarile noastre realizate in cabinet nu rezista daca sunt supuse constant in fata acestui stres inutil”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
6. Foloseste drajeurile metolate in locul gumei de mestecat. “Daca ar fi sa ne intrebati, noi, medicii, v-am recomanda sa folositi cat mai putin spre deloc guma de mestecat. Exista si alte variante pentru a ne improspata respiratia. Drajeurile mentolate sunt cea mai buna alegere pentru ca nu ataca dintii si acum se gasesc variante realizate cu produse bio si eco, sunt cat se poate de naturale. Atunci cand consumam alimente cu miros pregnant precum usturoiul sau ceapa, guma nu ne ajuta cu nimic. Pentru ca nu face altceva decat sa acopere mirosul, in schimb, aceste drajeuri au molecule care il anihileaza in totalitate”, declara medicul Adrian Mina, potrivit one.ro.