Peste 70% dintre soferi recunosc faptul ca mananca în mod constant în timp ce conduc. Iar de aici pana la o toxiinfectie alimentara poate fi doar un pas. Un studiu efectuat în Marea Britanie a scos în evidenta faptul ca microorganismele patogene se pot înmulti în anumite conditii. Iar resturile de mancare în combinatie cu vremea umeda si calda de afara reprezinta mediul ideal. Astfel se pot înmulti îngrijorator bacterii precum „bacillus cereus” sau anumite tulpini de stafilococi, scrie allautoexperts.com.
Medicii recomanda sa mancam cat mai rar la volan, iar în cazul în care se întampla, sa aruncam resturile imediat la un cos de gunoi. Atentie si la bauturile consumate la volan! Un scaun ud creste umiditatea în masina si favorizeaza astfel dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiurilor. Conform unor studii ale cercetatorilor britanici, într-o masina pot fi de 9 ori mai multe bacterii decat într-o toaleta publica. Iar printre cele mai murdare locuri sunt schimbatorul de viteze, volanul si manerul portierei, pentru ca acestea intra cel mai des în contact cu mainile noastre.
Raspunsul este simplu! Sa curatam masina. Nu doar la spalatorie, o data pe saptamana, ci si cat putem de des cu servetele antibacteriene. Realitatea arata însa altfel: un sfert dintre soferi curata interiorul masinii o singura data pe an. Iar cel mai neglijat este portbagajul, unde sunt aruncate o multime de lucruri, printre care si cumparaturile. Masina mai poate fi periculoasa si din cauza mucegaiurilor care se pot dezvolta în sistemul de ventilatie. Acestea pot da dureri de cap, de stomac sau pot favoriza aparitia crizelor de astm. De aceea, este recomandata schimbarea filtrului de aer atunci cand în masina începe sa miroase urat.