Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune de cauze necunoscute in care apare nevoia nestapanita de a misca in mod continuu membrele, pentru a scapa de senzatia neplacuta care se produce in zona talpilor.
Simptomatologia se manifesta in timpul noptii, uneori in somn, dar mereu in timpul repausului (in mod frecvent in timpul activitatilor care restrictioneaza miscarea, cum ar fi calatoriile cu masina, avionul sau trenul). Acest sindrom face parte din categoria de afectiuni ale somnului denumita „tulburari motorii in somn“, alaturi de alte afectiuni cum ar fi miscarile periodice ale picioarelor, miscari motorii ritmice in somn.
Multi pacienti declara ca severitatea simptomelor este corelata cu inactivitatea. Simptomele majore, obligatorii pentru diagnostic, sunt senzatia irezistibila de a misca membrele, asociata frecvent cu manifestari sensitive dezagreabile, reducerea acestor manifestari odata cu debutul activitatii, accentuarea simptomelor si reaparitia necesitatii de miscare cand persoana este in repaus, agravarea manifestarilor seara si in timpul noptii. Sindromul poate debuta fie la persoane care nu au alte afectiuni, fie in cadrul unor boli cum ar fi anemia feripriva, insuficienta renala cronica sau alcoolismul cronic. Unele medicamente (de exemplu, antidepresivele, antipsihoticele, unele sedative, unele antihipertensive, unele antialergice) pot fi implicate in declansarea bolii. Cafeaua, alcoolul si fumatul pot fi alti factori declansatori ai bolii.
Afectiunea apare la orice varsta, chiar din primii ani de viata. Uneori poate fi o afectiune foarte severa, prin efectele pe care le prodce asupra ceui in cauza, incapabil de a-si gasi linistea in timpul noptii. Sindromul poate avea un efect negativ asupra vietii de zi cu zi. Senzatiile asemanate cu furnicaturi sau intepaturi la nivelul picioarelor, impreuna cu nevoia imperioasa de a misca picioarele pentru a scapa de aceste senzatii, sunt mai intense seara si in timpul noptii, ceea ce determina tulburari de inducere a somnului si de mentinere a somnului corect.
Medicul este cel care stabileste diagnosticul si evalueaza starea de gravitate pe baza examenului clinic, al anamnezei si al unor investigatii suplimentare (hematologice, biochimice, hormonale, ecografie, polisomnografie).
Sindromul picioarelor nelinistite afecteaza 1-5% din populatie, dar majoritatea persoanelor prezinta forme usoare, care nu necesita tratament medicamentos. O serie de modificari ale stilului de viata pot ameliora simptomatologia din aceasta afectiune: evitarea substantelor cu efect stimulant (tutun, alcool, cafea), efectuarea de exercitii fizice regulate (dar nu inainte de orele de somn), o activitate relaxanta inainte de a adormi (sa citim dintr-o carte, sa ascultam muzica sau sa rasfoim o revista), stabilirea unui program regulat de somn prin culcatul si trezitul la aceleasi ore (fara perioade de odihna in timpul zilei). in cazul formelor severe este necesar un tratament medicamentos, stabilit de catre medic.