Dorohoi News Logo

Cum procedăm în caz de rinofaringită acută la copil

copil_bolnav_ursulet

Cine nu a vazut copil bolnav de raceala? Însa, atunci cand sunt mici, fac febra, îi doare capul sau gatul si tot atunci cand esti proaspat parinte, ajungi sa te sperii si nu stii cum sa îl ajuti. La fel, te întrebi de ce apar atat de des astfel de episoade de raceala si, mai ales, care sunt remediile.

Virusii, bacteriile ce traiesc în atmosfera si se transmit pe calea aerului ne îmbolnavesc copiii. Tocmai de aceea, rata îmbolnavirii copiilor integrati în colectivitate este mai mare decat cea a copiilor care se afla înca sub ocrotirea mediului familial. Asadar, virusii ori bacteriile patrund în organismul copilului, se depun pe tesutul limfoid, foarte aproape de tesuturile respiratorii. Cu rol de aparare, sunt produsi anticorpii, care vor încerca sa protejeze organismul de o astfel de boala. Toate aceste reactii vor produce simptomatologia acestei afectiuni. 

Asadar, rinofaringita acuta este contagioasa, fiind în mod deosebit de origine virala, cauzata de rinovirus. Numarul tulpinilor acestui virus sunt destul de multe, astfel ca în timpul sezonului rece tot mai multi copii ajung sa se îmbolnaveasca, iar simptomatologia poate fi diferita. În cazul în care nu se trateaza cu atentie, riscul ca raceala sa se transforme într-o serioasa infectie respiratorie, bronsita, bronsiolita ori chiar pneumonie este foarte crescut. În acelasi timp, medicii avertizeaza ca raceala netratata poate conduce catre laringita, otita medie acuta, conjunctivita, sinuzita.

Durerile de gat, stranutul, tusea si febra supara orice copil bolnav de rinofaringita. Desigur, acestora li se vor adauga si altele, la fel de neplacute. Copiii vor deveni mai agitati, vor refuza sa manance, se vor plange ca îi doare capul. În plus, vor putea prezenta voma, diaree, scurgeri nazale sau, din contra, obstructie nazala. Febra este cel mai suparator simptom. Atunci cand observi ca bebelusul are febra mare, te sperii. Starea sa de rau devine din ce în ce mai suparatoare, copilul va fi mult mai agitat. Pentru ca toate aceste lucruri sa treaca cu bine, va trebui sa te prezinti grabnic la medic în vederea prescrierii unui tratament si a investigarii cauzelor care au produs aceasta boala.

Medicamentele pentru stabilizarea starii febrile, precum paracetamolul, ibuprofenul sunt primele recomandate într-o astfel de situatie. În functie de investigarea cauzelor care au produs îmbolnavirea, bebelusii vor primi îngrijirile medicale adecvate. De regula, medicii le vor recomanda parintilor sa aspire secretiile nazale, folosindu-se de ser fiziologic. Supozitoarele pot fi alte solutii recomandate, în mod deosebit pentru sugari. Antibioticele nu se vor administra decat în cazuri grave, atunci cand starea de sanatate a bebelusului este grav afectata.

Hidratarea reprezinta o alta masura pe care parintii trebuie sa o aiba în vedere. Febra crescuta sau diareea sunt cauze care vor putea produce deshidratarea. De aceea, se recomanda ca, atunci cand sunt bolnavi, sa le oferiti multe lichide. În plus, nu îi îmbracati prea gros si nici nu faceti mult prea cald în încaperea în care se afla copilul. Acesta va avea nevoie de un mediu prietenos, chiar si atunci cand este bolnav. În acelasi timp, îmbaierea bebelusului este permisa, desi unele teorii sunt contra acestei metode.

În cazul în care febra copilului este prea mare, puteti recurge la împachetari, împaturind copilul de la abdomen în jos într-un scutecel înmuiat în apa calduta. Acesta este un remediu recomandat de medici atunci cand febra nu cedeaza chiar si dupa administrarea medicatiei antitermice.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web