Dorohoi News Logo

Vitaminele și dezvoltarea corectă a copilului

Vitamine

Vitaminele sunt substante a caror prezenta în cantitati foarte mici în organismul uman este necesara pentru crestere, mentinerea echilibrului fiziologic si pentru reproducere. Dupa particularitatile fizico-chimice, vitaminele sunt clasificate în liposolubile si hidrosolubile. Vitaminele A, D, E, K sunt liposolubile. Absorbtia lor necesita prezenta sarurilor biliare si a grasimilor.

Ele se depoziteaza în tesuturi, cu exceptia vitaminei K. Vitaminele din grupul B si vitaminele C, PP sunt hidrosolubile, absorbtia si eliminarea lor fiind rapida, ele nu se depoziteaza în organism. Carenta lor determina fenomene clinice mai rapid decat în cazul vitaminelor liposolubile. În functie de prioritatea în procesele vitale ale organismului, vitaminele pot fi clasificate în: - vitamine obligatorii - nesintetizate de organismul uman sau sintetizate în cantitati insuficiente, în care sunt cuprinse vitaminele A, grupul B, C, D, prezenta lor în regimul alimentar fiind indispensabila; - vitaminele conditionat necesare, care sunt sintetizate în organismul uman, deficitul lor manifestandu-se ocazional, în anumite stari patologice sau în caz de regim alimentar dezechilibrat. În acest grup sunt cuprinse vitaminele PP, K si catina; - vitamine discutabil necesare, asupra carora nu exista un punct de vedere comun în legatura cu rolul lor esential în nutritia umana. În aceasta categorie este inclusa biotina (vitamina H), inozitrolul (vitamina B7), acidul panteolenic si vitamina E.

În dorinta parintilor de a-si vitaminiza copilul, poate sa apara hipervitaminoza A prin administrarea unor cantitati mari de untura de peste sau prin folosirea unor doze mari de polivitamine care contin doze exagerate de vitamina A. Manifestarile ce apar în forma acuta de hipervitaminoza A sunt: hidrocefalie tranzitorie, aparitia varsaturilor, semne ce dispar dupa 72 de ore de la întreruperea administrarii de vitamina A. În forma cronica de hipervitaminoza A apar: dureri abdominale, varsaturi, oboseala, ameteli, cefalee, iritabilitate, transpiratie nocturna, caderea parului, fragilitatea unghiilor. 

Tegumentele sunt aspre, uscate, cu descuamatii si hiperpigmentari. Se mai noteaza hepatosplenomegalie, dureri articulare sau oprirea cresterii prin închiderea prematura a epifizelor. În hipervitaminoza A, unicul tratament consta în suprimarea vitaminei A, ceea ce conduce la remiterea scaunelor clinice dupa 3 zile.

Hipercarotenemia sau încarcarea serului cu caroten se poate întalni în circumstante legate de metabolismul vitaminei A: în absenta congenitala a enzimei care converteste carotenul în vitamina A si în afectiuni care interfereaza cu acest proces (boli hepatice, hipertiroidism, diabet zaharat) sau prin folosirea în exces a alimentelor bogate în caroten (situatie frecvent întalnita la sugarii care primesc supa de morcovi timp îndelungat).

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web