Dorohoi News Logo

Gripa este adesea confundată cu răceala. Când să apelezi la medic?

cand-este-raceala-si-cand-este-gripa

Afectiunea gripala este una dintre cele mai enervante afectiuni respiratorii, dar poate deveni si una dintre cele mai grave, intrucat situatia se poate agrava, daca nu o tratam serios si cu raspundere. 

Implicatiile pot fi usoare sau grave, dupa caz, respectiv dupa persoana sau tratamentul aplicat. Ceea ce conteaza, asa cum medicii recomanda, este tratarea imediata a gripei, inca din faza incipienta, neluand in calcul posibilitatea conform careia ar putea fi vorba doar despre o gripa usoara si fara prea multe riscuri. Chiar si asa, nu trebuie sa confundam sub nicio forma gripa cu raceala simpla, prima prezentand riscuri mai multe si mai grave.

Desi gripa este adesea confundata cu raceala, paradoxal, aceasta este tratata cu aceeasi lipsa de responsabilitate de unii medici, mai ales daca, sa spunem asa, este sezonul si este oarecum normal sa prezentam aceasta afectiune respiratorie. Pe langa faptul ca este enervanta, ne solicita tot timpul, simptomele gripei sunt destul de grave, cu atat mai mult cu cat intensitatea cu care se manifesta in organismul nostru este severa. Printre simptome amintim febra, durerile musculare, cefaleea (durere de cap), frisoanele, durerile de gat, tusea seaca si, bineinteles, starea generala proasta. Aceasta din urma este, de fapt, cauzata de toate celelalte simptome, dar, in acelasi timp, este si coroborata cu ele, intensificandu-se, astfel, gravitatea afectiunii. Totodata, gripa se manifesta diferit de la un individ la altul, in functie de metabolism, de raspunsul corpului, dar si de sanatatea generala. De pilda, gripa poate fi fatala la oamenii in varsta, deoarece, alaturi de alte boli, aceasta afectiune respiratorie este mai severa. Si in cazul copiilor poate fi severa, in cazul bebelusilor, chiar si fatala.
 
Cum se mentiona si mai sus, gripa este diferita de raceala, in primul rand, prin intensitatea prin care se manifesta si apoi prin timpul necesar vindecarii complete. Medicii estimeaza ca organismul se va vindeca de aceasta afectiune respiratorie in minimum 2 saptamani, maximum 4, iar daca aceasta perioada este prelungita, chiar si in cazul in care pacientul se afla sub supraveghere medicala, situatia lui este mai mult decat grava, aparand, cel mai probabil, si alte complicatii. Dar ce putem face impotriva gripei, cum putem scapa de aceasta afectiune intr-un timp scurt si, desigur, eficient? Inainte de toate, perioada de vindecare difera de la o persoana la alta, in functie de severitatea manifestarii, de tratament si, bineinteles, de raspunsul pacientului la tratament.

De asemenea, la fel de importanta este si starea clinica generala a pacientului, cu atat mai mult cu cat vorbim despre bebelusi sau batrani, ori despre persoane care, pe langa gripa, mai prezinta si alte boli. In primul rand, daca observam ca avem unul dintre simptomele mai sus prezentate, trebuie sa apelam la ajutorul unui medic de indata. Nici nu se pune in discutie eventualitatea tratarii dupa ceea ce noi stim, intrucat situatia se poate agrava si nu stim cat de sever gripa se poate manifesta in cele din urma. Ba chiar, daca nu cerem ajutorul medicului, este posibil sa agravam situatia prin medicatie necorespunzatoare si expunere la conditii de mediu asemenea.

Tocmai de aceea, primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa apelam la ajutorul medicului de familie. Indicat este sa asteptam o zi sau doua, sa vedem cu exactitate care sunt simptomele si sa i le comunicam ulterior medicului. Acesta ne va recomanda tratamentul in functie de simptomele pe care le prezentam si, bineinteles, ne va recomanda, cel mai probabil, si tratament pentru prevenirea unor posibile complicatii. Cand spunem ca trebuie sa asteptam o zi, doua, ne referim doar la adultii cu o stare clinica generala buna, care nu prezinta inca din faza incipienta simptome in forme severe. In cazul inca din prima zi, avem febra, frisoane, dureri musculare si o stare generala proasta, este indicat ca exact din prima zi sa ne ducem la medicul de familie. Pe de alta parte, in ceea ce priveste bebelusii, copiii cu o varsta mica, mai precis pana in 7-8 ani si batranii, consultatia trebuie facuta imediat de catre un medic, pentru ca pot aparea complicatii care, ulterior, vor fi controlate cu dificultate.

Chiar si asa, medicii recomanda prevenirea gripei prin vaccinul antigripal. Atat adultii, cat si copiii trebuie sa se vaccineze anual, asa cum medicii recomanda. Problema este, insa, alta: exista multe temeri in randul oamenilor conform carora vaccinul antigripal ar atrage dupa sine o oarecare vulnerabilitate si dereglare a sanatatii generale. Cu alte cuvinte, pacientul devine mai vulnerabil in fata altor afectiuni, respectiv virusuri. Oricum, vaccinul antigripal trebuie facut indeosebi copiilor cu probleme, cum ar fi cei cu astm, dar si adolescentilor, adultilor care prezinta aceeasi problema. In sfarsit, ceea ce se poate recomanda, dupa ce medicul deja ne-a dat tratamentul necesar si in cazul in care nu a spus acestea, este odihna cat mai multa. De asemenea, bolnavul va bea si multe lichide si nu se va expune conditiilor meteorologice extreme. De regula, medicii recomanda medicamente pe baza de paracetamol, ibuprofen etc.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web