Dorohoi News Logo

Siropul natural eficient în astm, ulcer dar și anemie

Siropul natural

Lumanarica este o planta erbacee care are actiune expectoranta, sudorifica, emolienta, depurativa, antispastica, diaforetica, antihistaminica, antiinflamatoare, antivirala, antimicrobiana si stopeaza caderea excesiva a parului. Pentru a prepara acest sirop, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g de miere de albine poliflora, nezaharisita, de provenienta locala; 250 ml de apa; 30 g de planta uscata. Puneti apa la fiert, iar cand aceasta da în clocot adaugati planta si lasati la fiert timp de 15 minute, adaugand treptat apa care se evapora.

Cand cele 15 minute de fiert s-au scurs, trageti vasul de foc, acoperiti-l si lasati-l la racit. Cand decoctul este caldut, adaugati mierea si amestecati cu o lingura de lemn, pana acesta se dizolva complet. Siropul se pastreaza în recipiente din sticla sterilizate, închise ermetic, la frigider. Se administreaza cate 2 lingurite, de 3 ori pe zi în cazul adultilor, si doar jumatate din doza, în cazul copiilor mai mari de 1 an. Siropul întareste musculatura si este eficient în caz de: astm, bronsita cronica, anemie, durere de stomac, digestie dificila, laringita, tuse, raguseala, ulcer, infectii ale tractului urinar.

Pentru uz extern, în caz de de furuncule, eczeme si varice se pot folosi cataplasme din aceasta planta, recunoscute pentru efectele calmante si cicatrizante. În 500 ml se pun la fiert, pentru 10 minute, doua linguri de planta. Se strecoara si se amesteca cu argila. Pasta rezultata se aplica pe un tifon cu care se bandajeaza strans zona afectata. Totul se înfasoara în nailon si se lasa sa actioneze minim 30 minute. Tot pentru furuncule, recomandat este si unguentul din lumanarica, un preparat care are capacitatea de a trata ranile, arsurile si hemoroizii. Se prepara un extract fluid prin fierberea la aburi a tincturii. Cand scade la o cincime din cantitatea initiala, se amesteca extracul cu unt, grasime de porc sau de pasare, ori ulei de palmier. Se tine la foc mic pana cand ajunge la punctul de fierbere. Înainte de a se solidifica, preparatul se toarna în recipient. Unguentul din lumanarica se patreaza în frigider.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web