Ceaiul de musetel are contraindicatiile sale. Polenul musetelului poate cauza reactii alergice la persoanele sensibile. Daca, in cantitati moderate, ceaiul de musetel are efecte benefice, consumat pe termen lung si in doze mari poate cauza neplaceri serioase. Printre acestea se numara: greturi si varsaturi, inflamarea gatului, respiratie scurtata, iritatii ale pielii, anafilaxie.
Musetelul nu ar trebui folosit in timpul sarcinii. De asemenea, persoanele care sufera de astm trebuie sa evite ceaiul de musetel intrucat isi pot inrautati simptomele bolii. Nici cei care iau medicamente pentru subtierea sangelui n-ar trebui sa consume ceai de musetel, intrucat acesta exacerbeaza efectele medicamentelor.
Musetelul are actiune calmanta, antispasmodica, antiinflamatorie, antialergica si emolienta. Datorita conntinutului in mucilagii (care calmeaza iritatiile mucoasei gastrice) musetelul este recunoscut pentru eficacitatea sa in tulburarile digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamatii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cat si pentru durerile menstruale. Actiunea usoara a ceaiului de musetel permite administrarea la copii, infuzia de musetel in combinatie cu alte plante fiind folosita in calmarea colicilor la sugari. Planta contine un puternic antispasmodic care este eficace impotriva durerilor musculare si permite reducerea iritabilitatii si agitatiei nervoase, favorizand somnul, in special la copii. Ceaiul de musetel este folosit atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.
Musetelul este o planta recunoscuta pentru faptul ca reducele nivelul stresului si alunga starile de oboseala. Aceasta planta este folosita si in industria produselor de ingrijire a pielii si are efecte si in cazul cearcanelor. Astfel, este recomandat sa bei o cana cu ceai de musetel inainte de culcare. De asemenea, poti sa introduci un plic de ceai de musetel nefolosit in apa minerala si apoi sa umezesti doua dischete demachiante cu ceai. Aplica-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi facut de doua ori pe saptamana.