Dorohoi News Logo

Ce e bine să știm despre carnea de pui din comerț

carnea de pui din comert

Desi nu sunt dopati direct cu hormoni, vitele si puii din ferme ii „fabrica” oricum din cauza regimului alimentar intensiv. Puii de carne iau in greutate de aproape 20 de ori intr-o luna. Nu fac altceva decat sa manance, in 24 de ore iau pauza o ora ca sa doarma.

Astfel, povestea sanilor mari la baieti din cauza carnii „tunate” nu este chiar fum fara foc. Nu toti consumatorii sunt afectati, dar copiii, fiind in crestere, sunt cei mai predispusi la dereglari, atrag atentia medicii. Doctori, nutritionisti si experti in alimentatie spun ca nici nu este nevoie de injectare cu hormoni din exterior. Chiar si stimulentii permisi forteaza puii sa secrete hormoni, o reactie fiziologica a organismului de a tine pasul cu un ritm de dezvoltare impus.
 
Anumiti nutritionisti spun insa ca producatorii mai „destepti” dopeaza puii cu substante interzise, greu de depistat la analize, exact ca la sportivi. Doar asa un pui se face cat o gaina in trei saptamani. Sunt pasari care n-au vazut in viata lor iarba, care stau inchise. Un specialist ne-a declarat sub anonimat ca animalele crescute in conditii de „carcera” secreta si hormoni de stres, care se transmit, de asemenea, oamenilor care le consuma carnea, scrie The Guardian.com.

Puii de carne cantaresc initial putin peste 100 de grame, dar in 29 de zile ajung lejer la peste 2 kilograme. Exista rase speciale pentru pulpe si pentru piept. in fermele romanesti, pasarile sunt tinute in baterii, la temperaturi de 20-34 de grade Celsius, iluminate artificial 23 de ore din 24, tocmai ca sa manance continuu. O singura ora se da stingerea. Nu se misca, nu stiu ce e aia plimbare de voie in „batatura”, tocmai ca sa nu consume rezervele de energie si sa nu dea jos muschii castigati cu greu. Nu se face economie la mancare, sunt hraniti cu furaje la discretie, pe baza de proteine de soia, seminte de floarea soarelui, minerale si vitamine in concentratii foarte mari. Au o pofta de mancare incredibila si o digestie rapida- in doua ore li se goleste stomacul.

Ca sa plece frumos, in primele zile sunt indopati de-a dreptul cu furaje proteice, dupa care se trece pe furaj cu multa energie pe baza de porumb, iar in ultimele zile sunt hraniti cu furaj de finisare, mai scazut in proteine. Din cauza dezvoltarii musculare rapide, puii se confrunta adesea cu probleme la oase sau chiar fac infarct. Vinovat de aceste probleme este excesul de hormoni feminini sau de substante asemanatoare acestora, care face ca baietilor sa le creasca sanii si sa li se atrofieze organele genitale, iar fetelor le induce pubertate precoce.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web