Dorohoi News Logo

Vitamine cu rol important în dezvoltarea copiilor

VITAMINE

Cea mai importanta functie a vitaminei E consta in protejarea celulelor fata de substantele oxidative. Alaturi de seleniu, vitamina E activeaza sinergic in protectia membranei celulare fata de peroxidina lipidica. Tot vitamina E protejeaza vitamina A, carotenii si acidul ascorbic impotriva oxidarii in lumenul intestinal si intracelular. Alte functii ale vitaminei E constau in inhibarea agregarii plachetare, participarea ei la procesele terminale respiratorii ale muschiului cardiac si reglare in sinteze a proteinelor.

La nou-nascuti cu greutate mica la nastere, precum si la prematuri, deficitul de vitamina E, confirmat prin nivele serice scazute, se manifesta prin edeme ale membrelor inferioare si ale organelor genitale exterioare, dar si prin anemie. Mai tarziu, dupa varsta de doi ani, examenele neurologice au constatat neuropatie periferica, semne cerebeloase, atingere oculomotorie si anomalii ale fundului de ochi.

Prevenirea manifestarii deficitului de vitamina E se face la nou-nascutul cu greutate mica la nastere si la prematur, prin alimentatie cu lapte matern sau cu formule de lapte cu raport corespunzator intre vitamina E si acizii grasi polinesaturati, dar si prin administrare de vitamina E in prima saptamana de viata. Vitamina K este o vitamina liposolubila are un rol major in procesul de coagulare, de aceea a fost numita si vitamina coagularii.

La nastere nu exista depozite de vitamina K. Din aceasta cauza, in primele 24-28 de ore exista o perioada critica in care homeostazia coagularii este dependenta de aportul exogen (lapte) si de initierea sintezei endogene in intestinul nou-nascutului, prin popularea microbiana. Aportul de vitamina K este insuficient in cazul alimentatiei naturale, malabsorbtia determina un deficit de vitamina K, dar si antibioterapia orala aplicata in perioada neonatala si mai tarziu faciliteaza deficitul de vitamina K, prin compromiterea sintezei bacteriene din intestin.

Deficitul de vitamina K la nou-nascut si sugar poate determina: - sindromul hemoragie precoce ce se manifesta in primele zile dupa nastere, fiind prezent prin administrarea de vitamina K la nastere; - sindromul hemoragic tardiv ce apare din cauza unui aport deficitar de vitamina K din laptele matern si se caracterizeaza prin hemoragie predominant intracraniana la sugar, intre 10 zile si 3 luni dupa nastere. Administrarea de vitamina K determina o remisiune spectaculoasa a sindromului hemoragic, in majoritatea cazurilor fara sechele neurologice.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web