Dorohoi News Logo

Semnale importante pe care ți le transmite inima ta

inima

Potrivit medicilor specialisti, numarul mare de decese cauzate de bolile cardiovasculare se afla in directa legatura cu necunoasterea simptomelor specifice acestor afectiuni. Simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat deoarece nu sunt intotdeauna evidente si intense si variaza de la o persoana la alta in functie de gen. Din aceasta cauza, medicii precizeaza ca nu trebuie ignorat niciun semn, chiar daca se manifesta pentru o scurta perioada de timp sau poate fi atribuit unei alte afectiuni. Cunoasterea simptomelor specifice bolilor de inima este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani sau a celor expuse factorilor de risc cardiovasculari.

Semnale discrete. Un usor disconfort in piept, senzatie de greata, nu neaparat de durere; o sufocare aparuta brusc, insotita sau nu de durere intre degetele inelar si mic de la mana stanga ori de o arsura in cosul pieptului (ca si cum ai avea gastrita sau chiar ulcer) ori chiar de durere in dreapta, in spatele pieptului sau intr-o masea – toate acestea pot fi simptomele discrete ale unei ischemii cardiace, mai ales daca cedeaza spontan in maximum 2-3 minute.

Rupere de ritm. Cu toate ca e importanta pentru organism, tulburarea ritmului inimii (aritmie cardiaca) poate trece neobservata sau, dimpotriva, te poate alarma prin lesinuri repetate si de scurta durata. Mai zgomotoasa e nevroza cardiaca (palpitatiile), in care incepi sa-ti simti brusc bataile inimii, regulate sau neregulate; insa de cele mai multe ori palpitatiile nu semnifica vreo afectare organica a cordului.

Risc calculat. Apreciaza-ti riscul de a te imbolnavi, tinand cont ca: fumatul, alimentatia bogata in grasimi animale, sedentarismul, supraponderabilitatea / obezitatea, precum si consumul crescut de alcool iti ingroasa in timp peretii vaselor, care isi pierd elasticitatea mai devreme si isi ingusteaza lumenul, iar muschiul inimii ajunge sa sufere. Daca ai rude de sange cu maladii cardiovasculare, riscul tau e cu atat mai crescut.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web