Dorohoi News Logo

Soluții din natură pentru a întări imunitatea celor mici

alimentatie-copii

Pentru a le creste micutilor imunitatea in mod natural, puteti recurge la schimbarea alimentatiei, intarirea igienii personale si a copilului si la masaj.

Ceaiurile calde impotriva racelii si gripei nu trebuie sa lipseasca, deoarece acestea mentin organismul la temperaturi optime, avand efecte febrifuge, sudorifice, antiinflamatorii, calmante si omoara bacteriile. Puteti face infuzii din urmatoarele plante: soc, tei, musetel, macese, catina, mure, afine, busuioc, zmeura, echinaceea. Le puteti indulci cu miere de albine naturala in cazul in care copilul are peste 1 an, si puteti adauga suc de lamaie proaspat stors si putina pudra de scortisoara.

Mierea de albine naturala, locala, este un adjuvant natural important in intarirea imunitatii, avand proprietati antimicrobiene si antibacteriene puternice. Totodata, mierea de albine faciliteaza digestia si imbunatateste activitatea inimii. Combinata cu scortisoara sau ghimbirul, mierea de albine isi potenteaza proprietatile antigripale, antibacteriene. Puteti administra si tinctura de propolis. Propolisul este binecunoscut pentru activitatea sa antivirala si efectul de imunostimulare. in cazul celor mici, tinctura se administreaza astfel: 1 picatura pentru fiecare kilogram de greutate corporala, zilnic, cu o lingurita de miere de albine, urmata de consumul unui ceai cald.

Echinaceea, macesele si catina sunt alt doua plante bogate in vitamine si minerale, care au rolul de a preveni aparitia infectiilor. Echinaceea se poate administra sub forma de ceai, sirop, pulbere sau capsule. Catina, pe langa continutul de vitamine si minerale, este si foarte bogata in antioxidanti si acizi grasi esentiali, are proprietati antiinflamatoare puternice si antianemic. Se poate administra fructul in stare naturala, daca cel mic tolereaza, sau sub forma de pulbere, sirop sau infuzie. Pentru ca fructul este foarte acru, puteti face un amestec cu miere de albine si banana. Siropul de catina contine vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, P. Macesele se administreaza similar catinei, siropul de macese fiind bogat in vitaminele A, B1, B2, K si PP.

De asemenea, dieta copilului trebuie suplimentata cu vitamine (A, B, C, D) si minerale (fier, zinc). Vitamina A se regaseste in alimente precum: lapte batut, peste, galbenus de ou, ficat, morcov, dovleac, rosii, ardei gras, portocale, caise, piersici, pepene galben etc. Vitamina C stimuleaza productia unor anticorpi si se gaseste in alimente precum: fructe de padure, macese, mere, rodii, citrice, varza, conopida, ardei gras, spanac. Vitamina D creste puterea de aparare a sistemului imunitar si se gaseste in: peste, lapte, unt, galbenus de ou si cereale integrale.

Fierul este necesar in producerea de globule rosii, care au rolul de a oxigena celulele organismului. Surse importante de fier reprezinta: orezul brun, painea integrala, germenii de grau, fulgii de ovaz, semintele de floarea soarelui, fasolea boabe, nautul, tofu, laptele de soia, spanacul, semintele de dovleac, fisticul, broccoli, sfecla, urzica, mazarea, cartofii, pepenele verde, legumele cu frunze verzi.

Zincul este un mineral important in cresterea imunitatii, avand, totodata, proprietati antioxidante, si il gasim in: carnea de porc, de vita, de miel (aceste sortimente au mult mai mult zinc comparativ cu carnea de peste), alunele, untul de arahide, legumele, fructele de mare, carnea de pui, de curcan, galbenusul de ou.

De asemenea, nu trebuie sa uitati de probiotice, pentru a mentine sanatatea intestinala a micutului. Puteti recurge la capsule cu probiotice sau la iaurtul natural, acesta din urma avand insa o cantitate mai mica de bacterii "bune". Igiena este un alt factor important in mentinerea sanatatii, copilul trebuie sa invete de mic sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte si dupa ce a folosit toaleta, a pus mana pe animale, s-a jucat, etc. Masajele cu uleiuri esentiale au proprietati antioxidante si antibacteriene, contribuind la cresterea imunitatii copiilor intr-un mod placut si relaxant. Puteti folosi uleiuri precum cel de coriandru, ulei de migdale dulci si ulei de anason. Pe langa acestea, nu trebuie sa uitati de sportul si plimbarile in aer liber, acestea avand rolul de a stimula sistemul imunitar, de a energiza organismul celui mic si de a oxigena tesuturile, crescandu-i astfel rezistenta la viroze si infectii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web