Dorohoi News Logo

Află câteva dintre cele mai comune mituri despre citrice și adevărul din spatele lor

citrice

Citricele contin cea mai mare cantitate de vitamina C. FALS – Cele mai bogate in vitamina C sunt catina si macesele cu peste 2.000 de unitati la suta de grame. Citricele au intre 50-30 de unitati la suta de grame, mult mai dotate cu vitamina C fiind varza de Bruxelles, broccoli si capsunele, care au o cantitate dubla de vitamina C fata de citrice.

Cu cat sunt mai acre, citricele au mai multa vitamina C. FALS - Gustul acru este dat de acidul citric care nu are nimic in comun cu vitamina C.

Citricele stimuleaza imunitatea. ADEVARAT - Vitamina C este cea care stimuleaza imunitatea.

Coaja de lamai si portocale este excelenta in prajituri. FALS - Coaja portocalelor si a lamailor da savoare dulciurilor, dar conservantii folositi pentru pastrarea fructelor proaspete – E230, E231 si E233 – sunt considerati toxici. De aceea, e recomandat sa nu se consume coaja fructelor importate care necesita conservare.

Sucul de lamaie imbunatateste digestia. ADEVARAT - Acidul citric favorizeaza digestia si stimuleaza formarea de acid gastric si pepsina, o enzima ce favorizeaza absorbtia de proteine.

Citricele sunt bune in tratamentul gripei si racelilor. ADEVARAT - Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar, iar citrolul, adica ulei de lamaie, care actioneaza impotriva unui numar mare de bacterii.

Sucul de lamaie poate provoca probleme stomacale. FALS - Acidul citric stimuleaza fluxul de acid gastric in stomac si totodata activeaza muschii stomacului. Chiar este recomandat, pentru o buna digestie, sa consumi 2 linguri cu zeama de lamaie la fiecare masa.

Lamaile coapte au coaja groasa, de un galben puternic. FALS – Fructele coapte se recunosc dupa culoarea galbena stralucitoare a cojii, precum si dupa faptul ca aceasta cedeaza putin la apasare. Petele verzi indica o coacere incompleta, dar aceste fructe se pot pastra in locuri insorite cateva zile.

Citricele se pot consuma oricand. FALS - Citrolul stimuleaza activitatea cerebrala si dinamizeaza organismul, de aceea nu se recomanda sa fie consumate seara.

Zeama de citrice anihileaza mirosul neplacut de ceapa, usturoi sau peste de pe maini. ADEVARAT - Mirosurile neplacute ramase pe maini dupa gatit dispar imediat daca mainile se ung cu zeama de citrice, cea mai eficienta este cea de lamaie, insa sunt foarte bune si sucurile de portocale sau mandarine.

Lamaia da savoare mancarurilor. ADEVARAT - Dar ai grija! Evita folosirea vaselor sau a instrumentelor din aluminiu, pentru ca acidul citric il ataca si il dizolva intr-o cantitate infima, dar suficienta pentru a schimba culoarea si a da gust metalic mancarii.

Citricele dau mai multa zeama daca inainte de stoarcere se fierb cateva minute. ADEVARAT - In timpul fierberii, micile pungute, adica acele „celule” in care este zeama, vor plesni, iar cantitatea de zeama obtinuta va fi mai mare. Acelasi lucru se intampla daca fructele sunt rulate pe o suprafata dura.

Citricele isi pierd savoarea si se usuca daca sunt pastrate in frigider, taiate. FALS - Citricele se pot pastra in frigider cateva zile, chiar taiate, fara sa-si piarda prospetimea sau calitatile, daca partea taiata este unsa cu putin otet.

Lamaile sunt bune atunci cand te doare gatul. ADEVARAT - Agentii antibacterieni si antivirali ai lamaii ataca germenul patogen in mod direct.

Ca sa-ti asiguri necesarul zilnic de vitamina C trebuie sa mananci multe citrice. FALS - Un singur fruct pe zi e suficient pentru necesarul de vitamina C al unui adult. Consumul trebuie suplimentat pentru fumatori.

Lamaia ajuta la scaderea in greutate. ADEVARAT - Pectinele continute de lamaie aduc senzatia de satietate, sustin activitatea pancreasului, stimuleaza digestia prin producerea de lichid biliar si impiedica depunerile de colesterol pe vasele sanguine.

Zeama citricelor, in special de lamaie, da stralucire parului si elimina matreata. ADEVARAT - Substantele active ale citricelor asigura sanatatea pielii capului, tratand matreata si dand parului stralucire.

Petele de cerneala, sange si sucuri de fructe se scot cu zeama de lamaie. ADEVARAT - Se aplica zeama proaspata pe pata timp de cateva minute, apoi se spala normal.

Albusurile se bat mai bine daca picuri putina zeama de lamaie. ADEVARAT - Cu o lingurita cu zeama de lamaie pusa in albusuri, acestea se vor bate mai bine, iar spuma va iesi mai tare.

Zeama de lamaie intareste unghiile si le albeste. ADEVARAT - Acidul citric intensifica microcirculatia unghiei si acidul citric ajuta si la dizolvarea petelor de pe unghii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web