Dacă până acum credeai că te cunoşti suficient de bine încât să nu mai existe secrete despre corpul tău pe care să nu le știi, ei bine s-ar putea să mai existe câteva. Iată cât de multe lucruri, care îţi pot părea neobişnuite, nu cunoşti despre propriul tău corp.
Locul unde se găsesc mai multe bacterii din lume
Știai că există un loc din corpul tău unde se adună atât de multe bacterii, încât pot depăși numărul omenior de pe Terra? Ei, bine, gura este un mediu propice pentru foarte multe bacterii. Doar un mililitru de salivă conține o sută de milioane de bacterii. Asta e realitatea din gura noastră, care este de fapt un adevărat ecosistem pentru peste 600 de specii de bacterii și sute de specii de fungi, protozoare, ciuperci și viruși.
Dacă tot suntem la capitolul, secretele din gura noastră, trebuie să știți și că avem capacitatea de a detecta un gust în 0.0015 secunde, adică mai repede decât reuşim să clipim. Și asta nu e tot. Cu saliva pe care o produce un singur om într-o viață, ar putea să umple două piscine. Iar ultimul secret despre gura noastră este că fiecare dintre noi are o limbă unică. Adică, este precum amprentele degetelor.
Corpul tău este mai puternic decât credeai
Cel mai mare os din corpul omenesc este femurul. Acesta poate suporta o greutate de 30 de ori mai mare decât cea a corpului omenesc şi este mai tare decât oţelul. Acesta reprezintă cam un sfert din înălţimea ta.
De asemnea, degetul mic de la mâini contribuie la forța mâinii cu peste 50%. Adică, jumătate din forța mâinii noatre stă în degetul mic. Așadar, se pare că sacoșile pline cu cumpărături, nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru noi.
Cele mai multe oase din corpul nostru se regăsesc în picioare, mai exact 25%. Astfel, când facem un pas, corpul utilizează peste 200 de mușchi diferiți. Conform cercetărilor, în timpul vieții putem parcurge 160.934 de kilometri. Asta pentru că, scheletul uman se „reînnoieşte” o dată la zece ani.
Alte curiozități despre corpul tău
Ochiul uman poate distinge în jur de zece milioane de culori şi nuanţe diferite. Dacă ochiul uman ar fi un aparat foto digital, ar avea 576 de megapixeli. De exemplu, camera unui telefon mobil performant are 16 megapixeli. Iar pentru a compune o imagine, creierul interpretează lumina receptată de ochi în 0.2 secunde. Iar cei mai cei mai rapizi mușchi din corp sunt cei care ne ajută să clipim.
Un alt lucru neobișnuit, ar fi că ne-ar lua apoximativ 3.000 de ani ca să număram toate celulele nervoase din creierul uman. Și că până la vârsta de 70 ani, corpul nostru consumă în medie 45.000 de litri de apă.