Dermatomiozita este o boala inflamatorie autoimuna caracterizata prin slabiciune musculara si o eruptie cutanata distinctiva. Boala afecteaza atat adultii, cat si copii. La adulti, dermatomiozita apare de obicei intre varsta de 40 si 60 de ani, iar la copii boala apare adesea intre 5 si 15 ani.
Cu toate acestea, dermatomiozita afecteaza mai mult femeile decât barbati. Pacientii au perioade de remisie a bolii, cand simptomele de dermatomiozita se imbunatatesc in mod spontan. Tratamentul pote duce la imbunatatirea functiei musculare, dar si la ameliorarea simtomelor cutanate.
Specialistii nu stiu ce anume cauzeaza dermatomiozita, desi considera ca boala poate fi cauzata de o infectie virala a muschilor sau de o problema a sistemul imunitar. Boala este considerata de catre medici una dintre bolile tesutului conjunctiv, afectiune din aceeasi categorie precum lupusul eritematos sistemic sau scleroza.
Alti factori declansatori ai bolii pot fi:
Un cancer visceral subiacent
Predispozitia genetica
Boala poate fi declansata de catre un agent toxic sau infectios.
Sistemul imunitar al unei persoane, de obicei, lucreaza pentru a proteja corpul de diferite microorganisme straine precum virusurile si bacteriile. Persoanele care sufera de dermatomiozita produc anticorpi care ataca propriile tesuturile. in acest proces, sunt afectate in special vasele de sange din tesuturile musculare. Astfel, celulele inflamatorii înconjoara vasele de sânge, iar in cele din urma produc degradarea fibrelor musculare.
Cele mai frecvente simptome ale dermatomiozitei includ:
Modificari cutanate. O eruptie de culoare violet sau rosie apare in special pe fata, pleoape, pe zona din jurul unghiilor, pe coate, la nivelul genunchilor, al pieptului si al spatelui.
Slabiciunea musculara. Pacientul dezvolta o slabiciune musculara progresiva ce afecteaza in special musculatura trunchiului, a coapselor, a umerilor, partea superioara a bratelor si a gâtului. Slabiciunea afecteaza ambele parti ale corpului si tinde sa se agraveze treptat. Alte simptome ale dermatomiozitei sunt:
Dificultate la înghitire (disfagie)
Dureri musculare sau sensibilitate
Oboseala, febra si scadere în greutate
Calcinoza, în special la copii
Ulcere gastrointestinale si perforatii intestinale, de asemenea, mai frecvente la copii
Probleme pulmonare
Pe langa evaluarea simptomelor si a istoricului medical, specilistul poate recomanda anumite analize pentru a confirma diagnosticul de dermatomiozita:
Imagistica prin rezonanta magnetica - un scanner creeaza imagini transversale ale muschilor si ofera date importante despre sanatatea acestora;
Electromiografia – Specialistul insereaza un instrument special prin piele la nivelul muschilor pentru a testa activitatea electrica în timp ce muschiul este relaxat sau incordat.
Biopsia musculara – O mostra de tesut muscular este indepartata chirurgical pentru a fi analizata in laborator.
Analize de sânge – Testul poate identifica concentratii crescute ale enzimelor musculare, cum ar fi creatinkinaza (CK). Un test de sange poate detecta, de asemenea, anticorpii specifice asociati cu dermatomiozita.
Biopsia pielii - O mica bucata de piele este indepartata pentru analiza de laborator. Mostra poate confirma diagnosticul de dermatomiozita si poate exclude alte boli, cum ar fi lupusul.