Dorohoi News Logo

Cum știm că s-a instalat cataracta

cataracta

Daca observam ca nu mai vedem asa de bine în ultima vreme, nu trebuie sa ezitam sa mergem la un consult oftalmologic. Numai medicul de specialitate poate stabili exact despre ce este vorba: daca este cataracta sau o alta boala, care duce la scaderea vederii, sau pur si simplu trebuie schimbati ochelarii. Cataracta este o pelicula fina, opaca, aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere. Este important ca parintii sa observe diferitele tulburari vizuale în randul copiilor pentru identificarea precoce a cataractei (cataracta juvenila) sau a altei patologii oftalmologice.

Cataracta apare ca urmare a opacifierii cristalinului (lentila globului ocular). Anumiti factori predispun la aparitia bolii si anume: - varsta înaintata, îmbatranirea (cataracta senila); - expunerea excesiva la raze ultraviolete (UV), respectiv lumina naturala, expunerea artificiala (saloane pentru bronzat artificial); - diabetul zaharat; - alte boli oftalmologice: glaucomul (cresterea presiunii intraoculare), uveita cronica, retinita pigmentara (boala degenerativa a celulelor cu bastonase si conuri de la nivelul retinei) sau dezlipirea de retina; - tratamentul cronic cu corticosteroizi; - agregarea familiala (factorii genetici): unele persoane mostenesc o anumita predispozitie pentru aparitia cataractei; - leziunile oculare, o cauza mai rara de cataracta, întalnita mai ales în randul copiilor.

În cele mai multe cazuri, cataracta cauzeaza anumite tulburari vizuale, dintre care amintim: - vedere încetosata, greoaie, neclara; - fotofobie (nu suporta lumina), fie cea naturala sau artificiala. sofatul este, de asemenea, îngreunat din cauza disconfortului vizual de la lumina farurilor din trafic; - necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;
- vedere dubla; - dificultati în desfasurarea activitatilor zilnice, din cauza tulburarilor vizuale. Este important ca parintii sa observe diferitele tulburari vizuale în randul copiilor, pentru identificarea precoce a cataractei (cataracta juvenila) sau a altei patologii oftalmologice.

Diagnosticul de cataracta, în special în stadiile incipiente, nu necesita un tratament medicamentos sau chirurgical, fiind suficienta doar o urmarire atenta a evolutiei bolii. Tulburarile vizuale accentuate, care influenteaza activitatile zilnice si predispun la diferite accidente, necesita un tratament chirurgical. Cu toate ca tulburarile vizuale pot fi evaluate de mai multe persoane care lucreaza în domeniul medical, doar medicul oftalmolog poate trata cataracta.

Diagnosticul cataractei se bazeaza pe istoricul medical si examenul clinic. Cel din urma are scopul de a elimina alte patologii posibile, care ar putea cauza tulburarile vizuale si pentru a confirma diagnosticul de cataracta. În cazul unor tulburari vizuale care nu pot fi corectate chirurgical, oftalmologul trebuie sa efectueze un examen oftalmologic amanuntit pentru a evalua calitatea vazului remanent si, totodata, calitatea vietii. La finalul consultatiei, medicul va sti sa spuna ce forma de cataracta este si daca ea este operabila sau nu. În general, se considera ca o cataracta este de operat daca vederea la ochiul respectiv împiedica sau jeneaza desfasurarea activitatii zilnice (la serviciu, citit, sofat etc.).

Daca este cataracta, dar vederea este înca buna, medicul poate chema la controale repetate (la un interval de aproximativ sase luni) pentru a-i urmari evolutia si a putea stabili momentul optim al interventiei chirurgicale (pentru a putea beneficia de operatia cea mai moderna si a avea implicit sanse maxime de recuperare a vederii). O cataracta foarte veche este deseori însotita de complicatii sau de riscuri care îngreuneaza mult actul operator. În alta ordine de idei, trebuie sa stim ca, independent de stadiul evolutiv al cataractei, rezultatele postoperatorii depind si de starea de sanatate a retinei si a nervului optic în momentul efectuarii interventiei chirurgicale. Dupa evaluarea completa preoperatorie, medicul va explica exact la ce sa ne asteptam dupa operatie.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web