Fruct originar din America de Sud, ananasul a fost adus in Europa in secolul al XV-lea.
Numele sau vine de la “nana”, care inseamna (in limba bastinasilor zonei sale de origine) “fruct gustos”.
Compozitie chimica ananas
In afara glucidelor, ananasul contine bromelaina (enzima digestiva), triptofan (aminoacid care combate stresul), serotonina, betacaroten, vitamine (vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E), saruri minerale (continand potasiu, magneziu, fier, zinc, mangan, calciu, iod, cupru).
Continutul in vitamine si minerale al fructului de ananas este destul de scazut, cu exceptia vitaminei C, care se gaseste in cantitati mai mari (intre 30 si 50 mg/100 grame).
La ce ne foloseste fructul de ananas?
Ananasul este valoros pentru sanatate in primul rand prin continutul sau ridicat de bromelaina. Bromelaina are un rol digestiv puternic, de aceea ananasul este recomandat celor care sufera de hipoaciditate. Functia digestiva principala a bromelainei este cea de digestie a proteinelor. Bromelaina are un rol, mai putin important, si in descompunerea grasimilor. Datorita concentratiei mari de bromelaina, fructul de ananas (spre deosebire de alte fructe) poate si este indicat sa fie consumat imediat dupa masa.
Bromelaina este si un antiinflamator eficient, consumul de ananas fiind foarte util persoanelor cu inflamatii articulare.
Bromelaina previne si combate depunerile de colesterol si tromboza (trombusii sunt cheaguri ce obtureaza vasele sanguine), de aceea ananasul este un bun aliat impotriva bolilor coronariene.
In al doilea rand, valoarea terapeutica a fructului de ananas este data de triptofan si serotonina. Datorita lor ananasul combate eficient depresia, imbunatateste functiile cerebrale si (consumat in timpul zilei) asigura un somn de calitate. (Este bine sa nu il consumati seara, deoarece vitamina C este energizanta iar actiunea digestiva puternica a bromelainei il face contraindicat la ore tarzii – cu exceptia situatiei in care consumati ananas imediat dupa o cina bogata).
Nu trebuie ignorate nici avantajele date de continutul de vitamina C al ananasului. (Totusi, exista destule surse naturale de vitamina C mai bune si mai practice decat ananasul).
Este ananasul eficient in curele de slabire?
Prin actiunea lui de descompunere a grasimilor si prin cea diuretica (date in special de bromelaina), prin continutul de vitamina C (care revigoreaza metabolismul) si prin efectul antidepresiv, ananasul ajuta cu adevarat in curele de slabire. Trebuie totusi sa mentionez ca ananasul nu este un “fruct miraculos” in privinta potentialului de a “topi grasimile”: eficienta sa in acest sens a fost (si este inca) supralicitata.
Are ananasul rol de prevenire a cancerului?
Exista cercetari care afirma acest lucru. In mod cert ananasul contribuie la prevenirea cancerului - datorita rolului in descompunerea grasimilor si prin vitamina C prezenta in fruct (vitamina ce actioneaza si ca antioxidant). Rolul ananasului in reducerea riscului de cancer nu poate, totusi, sa fie unul major.
Contraindicatii ale ananasului
Fructul de ananas este contraindicat in cazul ulcerului si al hiperaciditatii gastrice.
Este (consumat crud) un fruct permis, in general, bolnavilor de diabet, cantitatea maxima fiind indicata de diabetolog, in functie de stadiul bolii. Ananasul la conserva nu mai are aproape nicio valoare terapeutica (bromelaina se pierde complet, vitamina C este distrusa total sau in cea mai mare parte). (DorohoiNews.ro)