Mai multe studii din ultimele decenii au aratat ca bolborosirea la bebelusi joaca un rol crucial in stabilirea dezvoltarii limbajului mai tarziu in viata. Bolborositul poate fi definit ca „productia silabelor repetitive asemanatoare vorbitului”, a precizat Catherine Laing, cercetatoare la Cardiff University din Regatul Unit, care se concentreaza pe dezvoltarea limbajului la copii. „Bolborositul este inceputul invatarii sunetelor care pot fi folosite la vorbit”.
„Este o schimbare semnificativa pe care adultii o pot recunoaste. Nu trebuie sa fii lingvist pentru a o face”, a precizat Marilyn Vihman de la University of York din Regatul Unit. Totusi, capacitatea de a detecta fazele diferite prin care bolborositul se dezvolta necesita o ascultare mai atenta. La inceput, bebelusii vor produce o arie de consoane diferite, dezvoltand un obicei de a le repeta intr-un ritm. „Capacitatea de a produce mai multe consoane diferite pare sa fie premisa pentru inceputul cuvintelor”, a precizat Vihman. „Este un fel de predictor pentru abilitatea de a forma cuvinte pe care altii sa le recunoasca”, a adaugat cercetatoarea.
In aceasta etapa, bebelusii par sa formeze siruri lungi de silabe precum un comportament motor reflexiv, fara sa recunoasca valoarea practica. In curand, aceste siruri vor deveni expresii mai scurte care incep sa semene cu cuvinte. Este ceva ce Vihman a explorat in profunzime in cursul studiului sau. Se crede ca aceasta schimbare este condusa de capacitatea copilului de a intelege cuvintele pe care adultii din jurul sau le spun si de dorinta de a le imita. „Adultii sunt precum zeii in universul lor, oamenii care ofera confort, caldura si stimulare sociala. Astfel, motivatia principala pentru el este sa fie ca adultii”, a adaugat Vihman.
Intr-un mod interesant, studiile au aratat ca si bebelusii surzi incep sa scoata sunete, doar ca mai tarziu. Dar progresul se opreste in etaba in care bolborositul incepe sa sune mai mult a cuvinte, pentru ca bebelusii surzi nu pot auzi cuvintele adultilor, pe care ei incearca sa le imite, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. La varsta de 10-15 luni, bebelusii vor avea un amestec de bolborosit si cuvinte formate. Atunci cand vor avea un repertoriu de 20-30 de cuvinte pe care le spun in mod regulat, ce fac ei se va chema mai putin bolborosit si mai mult vorbit.