Dorohoi News Logo

Ce trebuie să știi despre hiperaciditatea gastrică

Hiperaciditate-gastrica

Hiperaciditatea gastrica este o problema de sanatate de care se plang tot mai multe persoane in zilele noastre. Stresul si o alimentatie dezechilibrata sunt principalii factori ce provoaca dezechilibre la nivelul sistemului digestiv. Stomacul, in mod normal, nu poate functiona optim fara prezenta sucului gastric - cu un rol important in activarea enzimelor digestive. Dar nici prezenta lui in exces in cavitatea gastrica nu este benefica pentru organism. Primele senzatii care apar sunt cele de arsura, de greata, pierderea poftei de mancare, gaze intestinale, dureri abdominale si regurgitari.1 Netratata, aceasta afectiune poate sa conduca spre probleme mai grave de sanatate: ulcer, gastrita, reflux gastroesofagian, etc.

Cititi mai multe informatii despre ceea ce inseamna hiperaciditatea gastrica si cum se manifesta aceasta afectiune. In plus, aflati ce schimbari trebuie sa faceti in alimentatie si care sunt ingredientele din natura la care puteti sa apelati cand aveti probleme. Procesul digestiv implica in mod natural productia de sucuri gastrice, substante care sunt necesare pentru digerarea alimentelor si absorbtia nutrimentelor in organism, care contin in mod natural o anumita concentratie de acid clorhidric. Atunci cand creste cantitatea de acid clorhidric din stomac, apare hiperaciditatea, afectiune ce provoaca disconfort la nivelul stomacului. De regula, excesul de aciditate gastrica reprezinta un semnal care atrage atentia asupra stilului de viata, a obiceiurilor alimentare nesanatoase, a administrarii unor medicamente periculoase ori chiar prezenta unor afectiuni.

Exista mai multi factori ce pot sa declanseze hiperaciditatea gastrica, cei mai multi dintre ei avand legatura cu stilul de viata. Cel mai mare vinovat in acest caz il reprezinta mesele bogate in grasimi, amidon, condimente si zahar, in special daca sunt consumate inainte de culcare, cand stomacul digera mai greu alimentele. De asemenea, pauzele mari intre mese pot conduce la aciditate si arsuri gastrice.

Anumite alimente (ciocolata, cafea, usturoi, ceapa, bauturi carbogazoase, lactate, alcool, alimente prajite si picante) pot provoca relaxarea sfincterului esofagian inferior (muschi circular situat la baza esofagului), care in timp, prin favorizarea migrarea sucului gastric in esofag, poate conduce la afectiunea numita reflux gastro-esofagian. Cu alte cuvinte, acidul si continutul din stomac pot sa refuleze in esofag. De asemenea, anumite medicamente cum sunt antiinflamatoarele, antibioticele, cele care trateaza problemele cardiace si tin sub control tensiunea arteriala pot sa conduca la cresterea cantitatii de acid din stomac.

Stilul de viata sedentar, stresul si viciile se adauga acestei liste de probleme. Tutunul si alcoolul in exces nu afecteaza doar functiile plamanilor si pe cele ale ficatului, ci provoaca probleme de sanatate si la nivelul stomacului (arsuri, hiperaciditate). Afectiuni precum diabetul, hernia hiatala si sclerodermia (productia crescuta de colagen care provoaca fibroza pielii si obstructia vaselor de sange) sunt susceptibile si ele pentru hiperaciditate. La aceste cauze se mai adauga si infometarea, dietele drastice, obezitatea, inaintarea in varsta, hainele stramte si sarcina, conditii ce pun presiune pe stomac si pe esofag, conducand la hiperaciditate gastrica.

Simptomele care indica excesul de acid gastric sunt variate si pot fi observate dupa cateva ore de la masa. Cele mai intalnite dintre acestea sunt arsurile gastrice, senzatia de voma, durerile in piept si cele abdominale. Dar mai exista si alte manifestari ce insotesc hiperaciditatea: balonarea, gazele intestinale si refluxul gastroesofagian. De asemenea, mai pot sa apara si probleme respiratorii, lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, tusea si un gust amar in gura. Investigatii indicate pentru depistarea hiperaciditatii gastrice. De obicei, starile neplacute provocate de hiperaciditate gastrica dispar de la sine.Totusi, in cazul in care acestea persista chiar si dupa ce ati facut schimbari in stilul de viata si in dieta, cereti sfatul unui specialist. Spre exemplu, daca observati ca arsurile devin si mai intense, vedeti sange in voma ori in fecale, daca va confruntati deseori cu o stare de ameteala, dificultati in inghitire si respiratie, nu ezitati sa faceti un consult de specialitate. De asemenea, urmati acest sfat si daca va simtiti mereu deshidratati ori ati suferit o pierdere brusca in greutate.

In astfel de cazuri, de obicei, se fac mai multe tipuri de analize. Se cer examinari ale urinei si ale fecalelor, ecografie abdominala si endoscopie digestiva, care permite vizualizarea sistemului digestiv superior. Daca suferiti de hiperaciditate gastrica, primul lucru pe care trebuie sa il faceti implica schimbarea stilului de viata. Renuntati la alimentele care provoaca aceasta afectiune: ceapa, usturoi, praz, rosii, fructe citrice, mustar, otet, piper si varza. La polul opus, cresteti consumul de banane, mere, papaya si pepene galben. Consumati cu moderatie fructe de padure, struguri si piersici. Condimentele si grasimile ar trebui eliminate din dieta, in timp ce lactatele ar trebui consumate in cantitati reduse.

Trageti un semnal si in privinta alimentelor bogate in zahar si a celor prajite. Spre exemplu, ciocolata, cartofii prajiti, gogosile irita esofagul si provoaca aciditate. Si painea din cereale integrale si cerealele pot sa puna presiune pe sistemul digestiv, astfel ca ar trebui evitate. Excesul de acid gastric poate fi prevenit si cu ajutorul anumitor ingrediente naturale. De exemplu, lemnul dulce este un remediu de baza la care puteti sa apelati cand va confruntati cu arsuri gastrice si cu dureri de stomac. El are grija de sanatatea sistemului digestiv tinand sub control excesul de acid gastric.

Un alt remediu cu rezultate bune in caz de hiperaciditate gastrica este patlagina. Aceasta are actiune benefica in caz de ulcer si gastrita si favorizeaza eliminarea toxinelor din stomac. De asemenea, ghimbirul este un ingredient la care puteti sa apelazi in caz de hiperaciditate gastrica. Acesta favorizeaza productia de mucus din stomac si il protejeaza de atacul acidului. De pe lista ingredientelor naturiste cu efecte benefice in cazul aciditatii gastrice in exces nu trebuie exclusa nici nalba mare. Aceasta planta este bogata in mucilagii, substante care protejeaza sistemul digestiv si grabesc vindecarea inflamatiilor. Hiperaciditatea gastrica pare o problema de sanatate inofensiva, insa simptomele ei nu ar trebui neglijate, avand in vedere ca pot conduce la gastrita, ulcer si reflux gastroesofagian cu timpul. Schimbarea trebuie sa inceapa de la stilul de viata, in special de la dieta pe care o urmati.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web