Intrucat corpul nostru este expus la o cantitate foarte mare de toxine, cea mai buna metoda este ca detoxifierea sa fie facuta zilnic.
Exista cateva metode prin care iti poti curata corpul zilnic, fara ca acest lucru sa devina obositor si plictisitor. Potrivit Experience Life, exista 6 organe principale (rinichii, plamanii, ficatul, intestinele, sistemul limfatic si pielea) care trebuie ingrijite pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect si astfel sa fie evitate o multime de boli.
Rinichii
Functia: rinichii controleaza cantitatea de apa, aciditatea si mineralele din sange. Filtreaza toxinele din sange si echilibreaza tensiunea arteriala. De asemenea, ajuta la mentinerea cantitatii de oxigen in sange.
Semnale de toxicitate: urinare rara, urina inchisa la culoare, infectii dese ale tractului urinar.
Motive: deshidratare, cholesterol ridicat, dieta bogata in sodiu si saraca in fibre.
Detoxifiere: in primul rand, rinichii au nevoie de hidratare, asa ca specialistii recomanda, in functie de nevoia fiecarui om, intre 2 litri jumatate si 3 litri de apa pe zi. Alte bauturi sanatoase sunt sucurile naturale de fructe si ceaiul din plante. Nu sunt indicate bauturile alcoolice si cafeaua.
De asemenea, exercitiile fizice ajuta rinichii, la fel ca si reducerea cantitatii de sodiu. Poti consuma migdale, nuci, ton, somon, fructe, vegetale, pentru a avea parte de fibre si vitamine.
Ficatul
Functii: ficatul curata organismul, eliminand o multime de toxine din sange.
Semnale toxice: balonare, greata, indigestie, limba galbena sau alba, ingalbenirea "albului ochilor".
Motive: prea mult alcool, grasimi saturate, medicamente in exces, expunere la metale grele.
Detoxifiere: ficatul este unul dintre cele mai puternice mijloace naturale de detoxifiere ale organismului. Il ajuta foarte mult consumul de vegetale, cat mai putine alimente procesate, alcool, zahar si cafeina.
Ficatul functioneaza bine intr-un mediu alcalin, asa ca poti adauga putin suc de lamaie in fiecare pahar de apa pe care il bei. Evita sa consumi paine din faina alba, orez alb, cafea in exces si alcool. In schimb, consuma legume crucifere precum brocoli si conopida, legume cu frunze verzi, alimente bogate in sulf (ceapa, usturoi, ridichii), sfecla, si anghinare.
Intestinul gros si subtire
Functii: intestinele absorb nutrientii si elimina tot ce nu este folositor.
Semnale toxice: constipatie, diaree, balonare, probleme cronice de piele, respiratie urat-mirositoare.
Motive: dieta saraca in fibre, alimente mult prea procesate si bogate in grasimi "rele", stres, reziduuri toxice, intoleranta la diverse alimente.
Detoxifiere: in primul rand evita orice aliment la care esti sensibil, (vinovatii principali sunt glutenul, lactatele, porumbul, soia, ouale). Adauga fibre consumand alimente precum perele, murele, smochinele, lintea, fasolea neagra, varza de Bruxelles.
Mananca incet, caci hrana inghitita nemestecata este foarte greu de digerat. Specialistii recomanda consumul de probiotice, bacterii "prietenoase" care ajuta digestia. Iaurtul simplu sau chefirul sunt surse ideale.
Plamanii
Functii: plamanii aduc oxigen in sistemul nostru sangvin si elibereaza dioxidul de carbon. De asemenea, filtreaza micile cheaguri de sange formate in vene.
Semnale toxice: nas care curge incontinuu, sinusuri infundate, stranut si tusit frecvent, probleme de respiratie.
Motive: fumatul, poluarea, anumite medicamente, aer de interior reciclat, mucegai.
Detoxifiere: primul si cel mai important pas in cazul in care esti fumator este sa te lasi de viciu. De asemenea, nu consuma lactate in exces si adauga ghimbir dietei tale.
Cand faci curatenie prin casa este bine sa citesti etichetele produselor de curatat si sa eviti chimicale prea puternice. De asemenea, tine in permanenta un geam deschis, pentru o ventilatie adecvata. Ai grija la locurile mai intunecate din casa si verifica sa nu apara mucegai.
Exercitiul fizic zilnic ajuta foarte mult, mai ales cel de tip cardio, care va face sa se elimine toxinele din plamani.
Sistemul limfatic
Functii: sistemul limfatic include organe care sunt esentiale pentru prevenirea infectiilor, pentru ca indeparteaza celulele straine si nefolositoare din organism.
Semnale toxice: extenuare fizica, boli frecvente, articulatii umflate.
Motive: dieta saraca in fructe si legume, viata sedentara, elemente toxice din pesticide si produse de ingrijire a pielii.
Detoxifiere: fluidele sistemului limfatic pot fi stimulate prin exercitiu fizic, de la mers la altele mai complexe. Exista si un masaj limfatic special.
Incorporeaza in alimentatia ta alimente care sa iti intareasca sistemul imunitar, precum morcovi, ardei iuti, pepene galben sau legume cu frunze verzi. Incearca sa eviti deodorantele, pe cat posibil, in special pe acelea care nu te lasa sa transpiri. Fara transpiratie nu se elimina toxinele.
Pielea
Functii: pielea este cel mai mare organ si functioneaza ca o bariera intre organism si mediul exterior, regleaza temperatura corpului si circulatia sanguina. De asemenea, elimina unele toxine.
Semnale toxice: iritatii, acnee, pori infundati, exfoliere.
Motive: toxicitate, dieta necorespunzatoare, produse de uz personal iritante, pesticide si reziduuri industriale aflate in materialele hainelor, acumulare de piele moarta.
Detoxifiere: toxinele sunt si absorbite si eliminate prin piele. Primul pas este sa citesti eticheta oricarui produs care intra in contact cu pielea, pentru a nu contine elemente toxice. Alege produsele care nu au parfum prea mult sau coloranti in exces. Parabenul, in principal, este foarte toxic.
Pentru a elimina celulele moarte foloseste un material natural si delicat cu care iti vei curata corpul in timpul dusului. Masarea corpului cu acest material va incuraja si circulatia sangelui, dar si glandele care produc substante hidratante pentru piele.
Este foarte important sa faci exercitii fizice si sa transpiri. Sauna este benefica de asemenea, caci deschide porii si ajuta la eliminarea toxinelor. Poarta haine din materiale organice, precum bumbac, canepa sau in.
Este bine sa ne gandim la detoxifiere ca la o metoda preventiva, ce ne va ajuta sa mentinem un corp sanatos. Este mai simplu sa urmezi cativa pasi zilnic si sa iti pastrezi starea de sanatate decat sa duci o viata dezordonata si apoi sa iti petreci ani buni incercand sa repari raul facut. (DorohoiNews.ro)