Foarte multe persoane sufera de dureri cronice, inca de la varste fragede. Si nu este vorba de dureri normale, precum atunci cand iti luxezi un picior sau pur si simplu te lovesti din intamplare, caci acelea semnaleaza faptul ca sistemul nostru imunitar functioneaza corect, deci sunt benefice. Un exemplu de durere care nu prevesteste nimic bun este cea provocata de artrita reumatoida, care produce dereglari procesului de crestere al muschilor si sanatatii organismului in general.
Exista destule medicamente in farmacii care te pot ajuta sa scapi de aceste neplaceri, dar comform revistei Woman's Day, exista si modalitati mult mai sanatoase la indemana. Poti ameliora durerea prin alimentele pe care le consumi.
Somonul
Probabil stii deja ca acizii omega 3 din somon sunt buni pentru inima ta, pentru ca au proprietati anti-inflamatorii. Dar tot ei iti vor ajuta si alte organe, reducand discomfortul.
Un studiu organizat de Colegiul American de Medicina Sportiva a aratat ca acizii grasi omega 3 ajuta la reducerea sensibilitatii incheieturilor la pacientii cu artrita reumatoida si limiteaza eliberarea substantelor inflamatoare.
"Pestele, precum somonul, sardinele, ansoa si pastravul, reduce numarul acestor enzime care produc durerea", noteaza dr. Kari Kooi, dietician la Spitalul din Houston".
"Sunt numiti acizi grasi esentiali pentru ca sunt vitali pentru sanatatea umana, dar corpul nostru nu poate sa-i produca, asa ca trebuie sa-i procuram prin hrana", mai explica acesta. Ii poti gasi si in surse vegetale, precum semintele de in si nuci, dar corpul trebuie sa-i transforme, ceea ce ii face mai putin eficienti. Procurati din pestii care traiesc in apa rece, procesul este mult mai simplu si eficient.
Ghimbirul
Ghimbirul proaspat a fost folosit de-a lungul secolelor pentru a trata diverse afectiuni, de la raceli la dureri de stomac. Cercetatorii de la Universitatea din Georgia au descoperit ca ajuta si la reducerea durerii musculare cu 25 la suta.
"Gingerolul este fitonutrientul activ din ghimbir care are acest efect benefic", afirma Kooi. "De fapt, studiul arata ca ghimbirul este tot atat de eficient precum medicamentele non-steroidale anti-inflamatoare (aspirina, ibuprofenul)." Este bun si in cazul osteoartritei.
Ciresele
Ciresele, la fel ca oricare alte fructe rosii, mov sau albastre (mure, afine, capsuni, zmeura, grepfrut rosu), reduc durerea prin prezenta fitonutrientului numit antocianina, care are proprietati anti-inflamatoare si antioxidante.
Un studiu din 2006 a aratat ca ciresele lupta cu inflamatiile provocate de artrita, boli ale inimii si cancer. "Antocianina te scapa de durere prin faptul ca neutralizeaza radicalii liberi care contribuie la inflamare si blocheaza si enzimele care o produc".
Unii radicali liberi sunt produsi de corpul nostru prin procese metabolice, iar altii provin de la fumul de tigara, razele solare sau poluare", afirma Kooi. Antioxidantii din fructe si legume previn raul facut prin oxidare. Poti consuma ciresele proaspete, congelate si chiar uscate.
Uleiul de masline
Cercetatorii de la Centrul Chimic din Philadelphia sustin ca uleiul de masline extra-virgin contine un ingredient extrem de benefic, numit oleocantal, care actioneaza in acelasi mod cu aspirina si ibuprofenul.
"Multe medicamente moderne care combat durerea isi au, de altfel, radacina in natura. De exemplu, efectul medicinal al cojii de salcie, din care este derivata aspirina, este stiut de secole, dar oamenii care vor sa scape de o durere nu mai mesteca coaja de copac", afirma dr. steven Cohen, profesor la facultatea de Medicina John Hopkins.
Cercetatorii recomanda consumul pe termen lung al uleiului de masline, pentru ca astfel vei beneficia de proprietatile anti-inflamatoare fara sa iti faci probleme in ceea ce privfeste efectele adverse la nivelul ficatului si rinichilor, pe care le pot produce pastilele.
Kooi afirma ca "este foarte important sa cumperi ulei de cea mai buna calitate si sa-l folosesti fara prajire pentru a avea cele mai bune rezultate. Investeste intr-un ulei cat mai inchis la culoare, caci va avea mai mult oleocantal".
Ceaiul verde
Potrivit unui studiu recent, aproximativ 67 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu artrita pana in anul 2030. Ceaiul verde a dovedit de-a lungul timpului ca amelioreaza considerabil simptomele acestei boli.
"Exista un compus in ceai, numit EGCG, care blocheaza producerea moleculelor ce duc la distrugerea cartilajelor si a oaselor", sustine Dr. Kooi.
Potrivit Institutului National de Sanatate, ceaiul verde trateaza si artrita reumatoida, o boala auto-imuna, suprimand substantele inflamatoare produse de organism. Kooi recomanda consumarea a minim 3 cani de ceai verde pe zi. (DorohoiNews.ro)