Dorohoi News Logo

Cum tratăm enterocolita, boala de...vacanță

enterocolita

Insolaţie, alergii, înţepaturi de insecte, boli digestive - toate pot transforma o vacanţa placuta si relaxanta într-un adevarat cosmar. Cele mai întâlnite neplaceri în concediu sunt problemele cu stomacul. De ce apare enterocolita si cum ne punem rapid pe picioare?

Bacteriile nu iau niciodata vacanţa! Este avertismentul medicilor care atrag atenţia ca enterocolitele strica multe concedii. Cei mai expusi sunt copiii.

Dr. Lucica Baranga - medic specialist pediatru, pentru Digi24: Copilul este în suferinţa, are crampe abdominale cu scaune multe, în cazurile mai severe asociaza si febra si varsaturi. Consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spalate, dar și igiena precara sunt principalele cauze ale aparitiei afectiunilor digestive, mai ales în sezonul cald. Daca sunt doar scaune moi se face rehidratare. Mulţi parinţi pleaca deja pregatiţi si cu saruri de rehidratare. Daca apar si varsaturi, e bine de facut repaos digestiv, cel puţin 30 de minute pâna la o ora.

Pentru a nu le înrautati starea de sanatate, medicii îi sfatuiesc pe parinti sa tina cont de anumite sfaturi.
Dr. Lucica Baranga - medic specialist pediatru: Un copil care este deshidratat are sete intensa. Şi pune cana la gura, bea mult, rapid, un stomac care se umple de sus în jos, repeta varsaturile si pe lânga faptul ca nu au primit nimic pierd si apa proprie, asa se accentueaza sindromul de deshidratare. Se ofera câte puţin.

Și adultii trebuie sa știe ca moderatia este cuvântul-cheie indiferent de anotimp.
Dr. Simona Gentimir - medic specialist medicina interna, pentru Digi24: Este bine sa nu consumam alimente si bauturi foarte dulci, pentru ca dulciurile reprezinta un substrat foarte bun de fermentaţie si atunci se agraveaza diareea si fermentaţia. Și e important de evitat orice lucru care poate sa genereze fermentaţie excesiva: lactate, brânzeturile si toate alimentele care se pot degrada foarte repede de genul peste, fructe de mare etc.

În plus, o persoana cu probleme digestive care face si febra poate lua medicamente care sa scada temperatura.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web