Dorohoi News Logo

Cum recunoaștem toxoplasmoza

cum-recunoastem-toxoplasmoza

Jumatate din populatia globului are toxoplasmoza, maladie cauzata de prezenta unui protozoar parazit in corp si in creier. Toxoplasma gondii este un parazit comun. El depune oua care sunt inghitite apoi de sobolani si alte animale consumate de pisici.

Cercetatorii de la Oxford au descoperit ca mintile sobolanilor infectati sunt alterate in mod subtil. In urma unei serii de experimente, ei au demonstrat ca sobolanii sanatosi evita zonele care au fost marcate cu urina pisicilor, in timp ce sobolanii infectati nu au nici cel mai firav instinct de conservare. Specialistii au decis astfel sa testeze un medicament antianxietate pe sobolani, folosind o mostra de urina de pisica pentru a induce panica neurochimica. In urma experimentului a rezultat ca sobolanii cu toxoplasmoza nu au avut reactiile normale unei astfel de situatii. De fapt, unii dintre ei chiar au cautat zonele marcate cu urina de pisica in mod repetat. Se constata in acest fel ca parazitul altereaza mintea si, implicit, comportamentul gazdei, in avantajul sau.

Toxoplasma ajunge si in corpul nostru? Profesorul E. Fuller Torrey, cadru medical asociat la laboratorul din cadrul Institutului de Cercetare Medicala „Stanley“, a observat cateva legaturi intre toxoplasmoza si schizofrenie. Toxoplasma este asociata cu degradarea astrocitelor si a celulelor glial care inconjoara si sustin neuronii. Si schizofrenia, la randul ei, este asociata cu degradarea astrocitelor. Potrivit sursei citate, femeile insarcinate cu un nivel mare de anticorpi pentru toxoplasmoza sunt predispuse sa dea nastere unor copii care vor fi afectati, mai tarziu, de schizofrenie.

Celulele umane dezvoltate in vase petri si infectate cu toxoplasmoza raspund la diverse medicamente cum este haloperidolul; dupa un astfel de tratament, procesul de dezvoltare a parazitului stagneaza. Haloperidolul este un antipsihotic, folosit in tratamentul schizofreniei. Potrivit unui comunicat de presa recent, tratamentul cu haloperidol a repus in functie „teama“ inascuta a sobolanilor de pisici.

La noi in tara toxoplasmoza nu a atras in aceeasi masura atentia specialistilor. Medicii sustin ca este posibil ca majoritatea cazurilor de infectare sa ramana nedepistate, boala evoluand spre vindecare spontan, fara tratament. Cu toate acestea, in ambulatoriile de specialitate se efectueaza analize de laborator pentru identificarea prezentei parazitului la femeile gravide, in vederea prevenirii transmiterii lui la copil. Medicii sustin ca transmiterea parazitului poate afecta grav fatul. Infectarea congenitala (transmiterea la fat) apare numai dupa infectarea (in general, asimptomatica) femeilor gravide neimunizate. Infectia a fost detectata la 1% din femeile gravide. Dintre acestea, 15-16 % sunt transmise la fat, dar in foarte putine cazuri survine avortul sau moartea fetala. Infectia fetala este mai grava atunci cand se suprapune peste primul trimestru de sarcina. Tratarea mamei duce la scaderea ratei de transmitere congenitala a infectiei cu aproximativ 60%.

Pot contribui la transmiterea toxoplasmozei pisicile, cainii si sursele de apa potabila infectate. In perioada sarcinii este bine ca femeile sa-si ia masuri de protectie, de preferat sa nu aiba contact cu pisicile, sa gateasca bine carnea, sa-si spele mainile dupa manipularea carnii crude, sa se spele pe maini inainte de masa sau de atingerea fetei. La femeile seronegative care au o expunere constanta la surse de contaminare, se fac mai multe testari serologice in cursul sarcinii. Infectiile cu toxoplasma nu necesita tratament. Doar in cazurile cu imunitate scazuta, boala poate duce la deces in lipsa unui tratamentului.

Infectia primara se caracterizeaza prin aparitia febrei si a adenopatiei (marirea volumului ganglionilor limfatici), de obicei nedureroasa, in zona capului si a gatului, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri de cap, eruptie tegumentara. Rareori, in cazurile mai grave, survin complicatii precum pneumonie, meningoencefalita, miocardita, hepatita sau corioretinita. Simptomatologia este fluctuanta, iar cei mai multi bolnavi se vindeca spontan, in cateva luni.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web