Dorohoi News Logo

Alimentația corectă previne osteoporoza

previne osteoporoza

Osteoporoza este o boala care afecteaza de regula persoanele trecute de 50 de ani. Oasele devin fragile si se rup cu usurinta, in special la nivelul soldurilor, incheieturilor si coloanei vertebrale. 

Principalele simptome ale bolii sunt durerile de spate sau sold, scaderea in greutate si uneori deformari ale coloanei provocate de tasarea vertebrelor. Toate aceste efecte, potrivit dr. Mariana Pasarescu – medic primar sanatate publica, sunt rezultatul unor modificari in compozitia oaselor care se „recompun“ mai greu dupa o anumita varsta. „Celulele numite osteoclaste mananca osul existent si elibereaza calciul in sange. In acelasi timp, celulele numite osteoblaste formeaza os nou si depun calciu in el. La oamenii tineri si sanatosi, activitatea celor doua tipuri de celule este in echilibru, iar masa si structura osoasa se mentin. Cu varsta insa, pierdem mai mult calciu din oase decat punem la loc, iar densitatea osoasa scade“.
 
Femeile au risc mai mare de a face osteoporoza decat barbatii, pentru ca dispun de mai putina masa osoasa. In plus, dupa menopauza au la dispozitie mai putini hormoni estrogeni, care ajuta la mentinerea densitatii osului. Osteoporoza poate fi prevenita. Pentru aceasta este nevoie de un regim alimentar bogat in calciu in copilarie si adolescenta. Un nivel ridicat de calciu in alimentatia copilului si adolescentului asigura o densitate maxima si o rezistenta a oaselor in perioada de maturitate. De aceea, parintii trebuie sa-si incurajeze copiii sa manance multe alimente bogate in calciu, cum ar fi laptele si preparatele din lapte (branzeturi, iaurt, chefir etc.).

Acest aport alimentar bogat in calciu nu are insa efectele dorite daca nu este insotit si de un aport corespunzator de vitamina D. Aceasta este absolut necesara pentru absorbtia calciului. Principala sursa este lumina soarelui care actioneaza asupra pielii. Insa vitamina D se mai gaseste in pestele gras si galbenusul de ou, dar si in anumite alimente imbogatite in vitamine cum ar fi cerealele pentru micul dejun.

Medicii atrag atentia ca exista anumite obiceiuri alimentare sau vicii care duc la pierderi de calciu in organism. „Consumul de alcool si sare trebuie limitate pentru ca ambele duc la pierderi de calciu. Marii bautori sunt foarte vulnerabili, pentru ca multi sunt malnutriti si predispusi la accidente, adica la pierderi de masa osoasa si la fracturi. Nu trebuie exagerat nici cu consumul de cafea. Mai mult de doua – trei cesti de cafea pe zi cresc riscul de osteoporoza, deoarece cofeina indeparteaza calciul din sange. Riscul de osteoporoza este mai mare si la fumatori, din cauza fumului toxic care, ajuns in organism, inhiba productia de estrogeni“.

Atentie si la medicamente! Unele dintre acestea, cum ar fi prednisonul si anumite anticonvulsivante, duc la pierderi osoase, mai ales daca sunt prescrise in doze mari. Tratamentul osteoporozei are ca scop oprirea fragilizarii oaselor. Alcoolul si tutunul duc la eliminarea calciului din organism prin urina. De aceea, orice tratament trebuie sa inceapa cu renuntarea la alcool si tutun.

Exista insa si alimente care duc la pierderea de calciu din organism. Taratele de grau, nucile sau semintele, de exemplu, contin acid fitic, care blocheaza absorbtia calciului. Persoanele cu osteoporoza ar trebui sa incerce sa nu exagereze cu consumul unor astfel de alimente si sa isi ia necesarul de fibre si din fructe sau legume proaspete. Alte alimente, cum ar fi ciocolata, migdalele sau spanacul, contin acid oxalic, care contribuie, de asemenea, la reducerea absorbtiei calciului. Suplimentele de calciu si vitamina D sunt absolut necesare in tratament. Folosite zilnic, incetinesc pierderea osoasa, scazand astfel incidenta fracturilor.

Exercitiile fizice practicate in mod regulat de la varste mici sunt o masura preventiva foarte importanta. Osul raspunde la stresul si efortul din timpul exercitiilor prin cresterea densitatii, deci si a rezistentei. Plimbarea sau inotul sunt doar cateva variante de sporturi pe care le poate practica chiar si o persoana neobisnuita cu efortul fizic.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web