Ulcerul este din ce in ce mai intalnit printre bolile vietii moderne, un factor favorizant important find reprezentat de stres. Acesta se infatisaza sub forma unui crater in tesutul care inveleste una dintre suprafetele corpului sau in membranele mucoase protectoare (piele, cornee, mucoasa bucala, tract digestiv).
Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive. El este de doua feluri: ulcer stomacal, denumit adesea si ulcer gastric, si ulcer duodenal, care apare in duoden, portiunea intestinala cea mai apropriata de stomac.
De ce apare ulcerul digestiv?
"Ulcerul din tractul digestiv se dezvolta atunci cand pepsina si acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau a duodenului si invadeaza tesuturile din jur. Cele doua substante trebuie sa fie prezente impreuna si o persoana cu hipersecretie acida va face aproape sigur un ulcer. Aceasta boala apare de obicei atunci cand se produce un dezechilibru intre nivelul acido-peptic si cel al mecanismelor normale de aparare ale peretelui gastric", explica Dr. Gabriel Mihai, medic specialist medicina de familie.
Posibili factori de risc
Cafeina Desi se considera ca aceasta determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia, nu exista dovezi solide care sa demonstreze ca bauturi cafeinizate precum cafeaua si cola au un rol in aparitia bolii. Totusi, multi dintre pacientii care au dezvoltat ulcer au recunoscut ca au consumat multa cafea, deci este bine ca acest factor de risc sa fie eliminat pe cat posibil, mai ales in cazul persoanelor care prezinta simptomatologie digestiva de tip ulceros.
Alcoolul in cantitati mari stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric, asa ca este posibil sa aiba un efect direct asupra aparitiei bolii.
Alti factori de risc sunt: stresul, regimul alimentar, fumatul, factori genetici, abuzul de substante anti-inflamatorii (aspirina, ibuprofenul, diclofenacul, ketoprofenul atunci cand sunt administrate pe cale orala sau sub forma de supozitoare, dar nu atunci cand sunt aplicate local sub forma de creme, unguente, geluri).
Cum recunosti ulcerul?
De multe ori ulcerul este evident, doar un mic procentaj de bolnavi suferind de "ulcer silentios". Prima care apare este durerea, situata in partea centrala superioara a abdomenului( imediat sub torace). Durerea apare la 70% din cazurile de ulcer duodenal si 50% din cele cu ulcer gastric.
Durerea este descrisa ca fiind intensa, ca o arsura sau foame permanenta. Uneori, aceasta radiaza si poate fi simtita si in alte parti ale abdomenului. Unele persoane resimt o durere acuta pentru cateva zile, dupa care timp de chiar 6 luni nu mai au acest simptom. Uneori hrana poate opri durerea, dar sunt si cazuri in care o poate intensifica.
Ulcerul duodenal este mai dureros decat cel gastric, mai ales cand stomacul este gol, cand aciditatea (pH) este mai ridicata. Cand stomacul este plin, secretia de acid este de aproximativ pantru ori mai mare decat atunci cand este gol, dar acest acid este diluat de alimente solide si lichide, ajunse in stomac.
In cazul celui duodenal, insa, durerea este alinata mai usor prin consumul unor alimente precum laptel, sau a unor medicamente antiacide. Alte simptome ale acestuia sunt greata, varsaturile, pierderea in greutate si prezenta unui scaun lucios, de culoare neagra (melena).
Ulcerul gastric este mai rar insotit de greata si varsaturi, iar lipsa poftei de mancare este de doua ori mai intalnita decat la celalalt tip. De aceea, daca o persoana are zilnic dureri dupa mese, la care se adauga inapetenta, este mai probabil sa aiba ulcer gastric.
HELICOBACTER PYLORI sau "Plosnita ulcerului"
Dr. Mihai explica faptul ca H.pylori este un microb in forma de spirala care a fost gasit in stomac. S-au facut multe cercetari pentru determinarea efectelor sale. Oamenii de stiinta presupun ca din cauza formei sale speciale si a caracteristicilor sale specifice, microbul lezeaza tesuturile stomacului si ale duodenului pe mai multe cai, ducand la dezvoltarea unui ulcer.
H.pylori afecteaza cel putin jumatate din populatia globului, cu o usoara predominare a infectiei la barbati. Se transmite pe cale fecal-orala, dar a fost gasita si in saliva si placi dentare. Este mult mai des intalnita in zone cu deficiente in igiena, care influenteaza infectiile incrucisate.
Exista dovezi puternice ca aceasta bacterie poate duce la cancer gastric, care este a doua cauza de deces prin cancer in lume.
Tratarea ulcerului
In urma analizarii simptomelor clinice si a examenelor radiologic si endoscopic, medicul stie clar ca are de-a face cu o forma de ulcer.
"Tratamentul bolii ulceroase trebuie sa inceapa in perioadele dureroase. Un loc important il detine regimul alimentar care trebuie instituit. Pe langa respectarea diferitelor masuri de igiena a alimentatiei, cu mese mai frecvente si la intervale regulate, se impune un regim alimentar rational pe care bolnavul sa-l poata respecta.
Trebuie sa se ceara bolnavului sa evite sosurile, prajelile, grasimile, condimentele, legumele crude, fructele crude, etc. Regula de aur este insa urmatoarea: 'tot ce-ti face rau este interzis si este permis tot ce nu-ti face rau'. Nu mai exista astazi alimente dinainte interzise si altele recomandate, este in functie de fiecare pacient. Tutunul si bauturile alcoolice trebuie complet interzise.
Tratamentul mendicamentos cuprinde terapia antiHP (helicobacter p) cu antibiotice si IPP (inhibitori de pompa de protoni de gen omeprazol), terapia antiacida (1.medicamente alcaline ce neutralizeaza aciditatea gastrica gen Dicarbocalm, 2.inhibitori ai receptorilor histaminici gen Famotidina, 3. IPP), terapia anti dureroasa (antispastice) si pansamente gastrice", concluzioneaza Dr. Gabriel Mihai. (DorohoiNews.ro)