Desi are si efecte benefice, precum imbunatatirea dispozitiei, statul la soare pe timp indelungat poate provoca arsuri si mareste considerabil riscul aparitiei cancerului de piele. Pe langa aceste riscuri, expunerea pielii la lumina soarelui poate agrava varicele sau venele sparte de pe picioare, avand chiar potentialul de a declansa noi astfel de probleme.
Dr. Andreea Staicu, medic specialist Chirurgie Vasculara in cadrul Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, face recomandari referitoare la expunerea la soare atunci cand avem varice sau vene sparte pe picioare, noteaza adevarul.ro. „Soarele poate intr-adevar provoca spargerea venelor de pe picioare, insa nu poate provoca varice. Multe persoane fac greseala de a incerca sa isi acopere venele vizbile prin bronzare, cu efecte aparent benefice pe termen scurt. Pe termen lung, insa, se intra intr-un cerc vicios, expunerea la soare provocand aparitia a si mai multe astfel de vene.“ Motivul favorizarii aparitiei venelor sparte in urma expunerea la soare are legatura cu efectele soarelui asupra pielii. „Colagenul din tesutul conjunctiv ce acopera corpul este rupt de catre razele ultraviolete ale soarelui, rezultatul fiind expunerea directa a venelor la razele solare. Din acest motiv, chiar si persoanele fara probleme vasculare au vene sparte pe suprafata pielii, in zone frecvent expunse la soare precum fata.“
„Varicele si venele sparte sunt, in general, rezultatul unei circulatii sangvine necorespunzatoare intre inima si extremitati, formandu-se astfel vene vizbile si dureroase. Problema cea mai mare pentru cei ce sufera de aceste afectiuni nu este expunerea propriu-zisa la soare, ci caldura excesiva. Temperaturile inalte au potentialul de a le agrava, venele dilatandu-se si mai mult, provocand astfel umflarea picioarelor si durerile aferente.“ Venele varicoase nu pot fi provocate de soare, insa expunerea la razele acestuia poate agrava afectiunea, atrage atentia specialistul. „Dilatarea respectivelor vene din cauza caldurii va provoca o crestere in volum a acestora, provocand astfel dureri mai mari decat de obicei.“
„Expunerea la soare nu trebuie evitata total, insa persoanele cu varice, vene sparte, sau cele ce au apelat recent la interventii pentru inlaturarea a unor astfel de vene ar trebui sa isi protejeze corespunzator pielea de razele acestuia. in general, recomandarea medicilor este ca pacientii care au suferit recent astfel de interventii sa evite soarele pe o perioada intre 3 si 8 saptamani, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Este unul din principalele motive pentru care majoritatea acestor interventii se efectueaza in sezonul rece.“ Cei ce sufera deja de aceste afectiuni si vor sa evite agravarea acestora, ar trebui sa isi limiteze timpul petrecut afara in orele cele mai calde ale zilei, dar si sa evite hainele ce expun o mare parte din zonele afectate. „De asemenea, aplicarea lotiunii de plaja ar trebui sa faca parte din rutina zilnica. Aceasta ar trebui aplicata cu cateva minute inainte de expunerea la soare si repetata o data la doua ore in cazul unei expuneri prelungite.“
Desi cele mai importante zone sunt, evident, cele afectate de catre varice sau vene sparte, aplicarea lotiunii de soare nu ar trebui sa se limiteze doar la acele zone, adauga medicul. „Toate zonele expuse direct la soare, inclusiv urechile si crestetul capului, ar trebui protejate de razele acestuia.“ in ciuda faptului ca probabilitatea aparitiei varicelor si a venelor sparte are mare legatura cu mostenirea genetica si stilul de viata, felul in care acestea sunt afectate de catre razele soarelui nu ar trebui neglijat. „O limitare a expunerii solare, precum si purtarea de haine adecvate si aplicarea unei lotiuni pentru plaja contribuie la limitarea pe cat posibil a disconfortului creat de aceste afectiuni.”