Expunerea pentru o perioada indelungata la caldura reprezinta o agresiune pentru organismul uman. Acesta este supus riscului unei deshidratari severe, al unui atac de caldura sau al agravarii unei boli cronice.
Din cauza temperaturilor ridicate, de peste 32 de grade Celsius, transpiratia este mai abundenta, avand rol in reglarea termica, si impiedica supraincalzirea corpului. O data cu apa, organismul mai pierde saruri minerale si vitamine, fapt ce poate avea consecinte negative. Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea, socul hipertermic.
Crampele de caldura sunt unele dintre inconvenientele provocate de caldura. Ele apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In acest caz se impun incetarea activitatii fizice si repausul in locuri racoroase, consumul de sucuri naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa. in cazul in care crampele dureaza mai mult de o ora, este necesara consultarea unui medic. Insolatia, alt inconvenient provocat de caldura excesiva, este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare.
Simptomele in acest caz sunt durerile de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii. Riscul de a face insolatie este mult mai ridicat la copii. Pentru a evita aparitia insolatiei, se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare, mai ales intre orele 11.00 – 18.00. Daca totusi s-a instalat insolatia, persoana va fi dusa la umbra si se vor efectua manevre de scadere a temperaturii (se va face cat mai multa ventilatie, se va uda corpul cu apa si se vor administra lichide). Tot caldura este vinovata si de epuizare, caracterizata prin somnolenta, senzatie de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Asa ca, daca observati aceste simptome si stiti ca nu suferiti de alte boli, trebuie sa stiti ca s-a instalat starea de epuizare. incercati sa consumati, in acest caz, multe lichide (apa, sucuri naturale), iar daca dupa aproximativ o ora simptomatologia nu cedeaza, prezentati-va la medic.
Socul hipertermic, in schimb, este o urgenta medicala, care apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala. Aceasta creste repede, ajungand sau depasind 40 de grade Celsius. Persoana respectiva are pielea foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, pot aparea dezorientarea si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii. in aceste cazuri se solicita serviciile de urgenta, iar pana la sosirea ambulantei, persoana va trebui dusa la umbra si udata cu apa rece, asigurandu-se o buna ventilatie. Daca este posibil, persoanei i se va face un dus rece. Fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal, mai ales la persoanele in varsta, cardiaci si copii mici.
Specialistii recomanda, pentru evitarea tuturor situatiilor de acest gen, consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi, o alimentatie usoara, cu produse proaspete, fara prea multe calorii, legume si fructe, care asigura hidratarea organismului. Trebuie evitate consumul de grasimi si dulciuri concentrate, tutunul, alcoolul si cafeaua. De asemenea, este preferabil ca activitatea fizica si plaja sa fie facute in afara intervalului orar 11.00 – 18.00. Este necesar ca in zilele caniculare persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si locurile aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate. Atunci cand este necesara expunerea la soare, este obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise).