Dorohoi News Logo

Planta care luptă cu depresia, astmul și previne infarctul

busuioc1

Pe langa reputatia sa de planta sacra, este bine cunoscuta datorita mirosului unic si a gustului placut. Putini însa sunt cei care cunosc adevaratele calitati ale acestei plante. Compozitia bogata în substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul sa fie de un real ajutor în tratamentul multor afectiuni.

Busuiocul furnizeaza o cantitate mare de vitamina A, C si de acid rosmarinic. De asemenea, acesta este o sursa excelenta de calciu si fosfor. Toate aceste substante contribuie la buna dezvoltare a tesuturilor osoase, a dintilor, a rinichilor, sistemului imunitar si a contractiilor musculare. Mai mult, busuiocul contribuie la sanatatea pielii, a ochilor, a vaselor sangvine, dar si lupta cu oboseala si stresul. Trateaza foarte multe afectiuni cum ar fi balonarile, voma, gripa, raceala, bronsita acuta si cronica, sinuzita, ulcerul gastric, infectiile urinare, diareea sau colita de fermentatie.

Conform unor studii medicale, administrarea zilnica de busuioc previne infarctul. Acesta protejeaza întreg sistemul cardiovascular, mentinand sub control tensiunea arteriala si depunerile de colesterol de pe arterele coronare. Terapeutii sustin ca administrarea acestei plante îndeparteaza pesimismul, anxietatea si stabilizeaza emotiile. Pentru un efect mai bun, combina busuiocul cu sunatoarea, aceste doua plante sunt foarte eficiente contra starilor de depresie, de astenie si de melancolie.

Busuiocul protejeaza aparatul respirator de aparitia reactiilor alergice, protejeaza caile respiratorii de procesele inflamatorii si împiedica recidiva infectiilor bronho-pulmonare. Astfel, persoanele ce consuma busuioc în supe, salate sau în sosuri, reduc riscul de îmbolnavire.

Ceaiul de busuioc combate anxietatea, durerile de cap, insomniile de origine nervoasa si îmbunatateste memoria. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de busuioc la o cantitate de 200 de ml apa. Consuma 3 cani cu ceai de busuioc pe zi, dupa fiecare masa principala.

Pentru combaterea caderii parului infuzeaza 150g de frunze de busuioc într-un litru de apǎ timp de 20 de minute. Foloseste lichidul obtinut pentru clǎtirea pǎrului dupǎ spǎlare. Acest tratament va activa circulatia la nivelul foliculilor pilosi si va elimina micozele la nivelul pielii capului. Pentru anihilarea bacteriilor si curatirea profunda a tenului, sterge fata în fiecare seara cu infuzie de busuioc, iar apoi pune o compresa cu aceeasi infuzie pe frunte si pe obraji. Acest tratament este ideal pentru tenul seboreic.

Baile cu busuioc au efecte tonice atat fizice, cat si psihice, ajutand organismul sa lupte cu infectiile, cu stresul si oboseala. În 5 litri de apa se pun doua maini de busuioc si se lasa la înmuiat timp de 12 ore, dupa care se filtreaza. Planta ramasa se mai lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se filtreaza din nou. Cele doua preparate obtinute se toarna în cada de baie.

În cazul unor persoane, administrarea interna a busuiocului este însotita de alergii. La folosirea externa a busuiocului, pot aparea inflamatii la nivelul pielii. Înainte de a face comprese sau bai cu busuioc, testeaza preparatul pe o portiune mica de piele.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web