Cunoastem cu totii, prea bine, ridichile, legume care dau, primavara, savoare salatelor si care se potrivesc perfect consumate alaturi de branzeturi. Ridichea are si o ruda careia ar trebui sa-i acordam atentie sporita, datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii noastre: ridichea neagra.
Ridichea neagra face parte din familia cruciferelor, plante cu 4 petale in forma de cruce. Ridichea neagra este mult mai mare ca cea obisnuita, dimensiunile ei variind intre cele ale unei clementine si cele ale unui pomelo (sau ale unui grapefruit mai mare).
La ce ne foloseste ridichea neagra?
Aceasta radacinoasa este o sursa buna de minerale indispensabile bunei functionari a organismului – fier, magneziu si calciu. Vitaminele continute in ridichea neagra sunt vitamina C (in concentratii importante), vitamina B1, B9, vitamina D si vitamina E. Pe langa aceste vitamine, ea contine rafanol, un compus al sulfului cu efect antibacterian destul de eficient. Datorita in primul rand rafanolului, dar si vitaminei C, ridichea neagra ajuta substantial in combaterea bronsitei si chiar a afectiunilor pulmonare. Este recomandata, in combinatie cu mierea de tei, in cazul racelilor care se vindeca greu si cauzeaza tuse (fie ca este vorba despre tuse uscata ori tuse cu expectoratie).
Rafanolul si vitamina C amelioreaza bolile articulare, folosirea pe termen lung a ridichii negre dand rezultate foarte bune in acest sens (in cazul artritelor sau reumatismelor). Tot rafanolul face din ridichea neagra un drenor biliar destul de eficient. Planta ajuta, de asemenea, la curatarea rinichilor, contribuind la dizolvarea calculilor, si actioneaza si ca tonic hepatic slab. Datorita combinatiei calciu-vitamina D (rara in regnul vegetal), ridichea neagra este antirahitica si contribuie la prevenirea hipocalcemiei.
Ridichea neagra poate avea, din pacate, si mici efecte mai putin placute: balonare si, mai rar, halena (respiratie urat mirositoare). Calitatile sale intrec insa, categoric, aceste neajunsuri. Datorita efectelor sale benefice, ridichea neagra poate fi folosita, mai ales in sezonul rece, si in scop preventiv.
Cum consumam ridichea neagra?
Aceasta poate fi adaugata la salate, taiata in felii subtiri sau rasa si consumata ca atare ori, mai indicat, cu miere (evident, coaja de la ridiche trebuie inlaturata). Gustul este picant si usor aromat. De-asemenea, ridichea neagra poate fi folosita in combinatie cu pestele gras (somon, somn) sau cu pateul de ficat. (DorohoiNews.ro)