Cand spui ciocolata, spui energie si bunadispozitie. Ca sa te bucuri si de beneficiile pentru sanatate, ar trebui sa consum mai des ciocolata amaruie, in locul celei cu lapte sau alte adaosuri.
Nutritionistul Jean-Marie Delecroix, care este recunoscut pentru lansarea unei carti despre sute de alimente bune pentru sanatate, recomanda un consum moderat de ciocolata amaruie. Aceasta detine efecte puternic antioxiante si proprietati care contribuie la o slabire lenta, dar sanatoasa.
In ciudat gustului pronuntat de cacao, ciocolata amaruie este foarte apreciata, iar medicii diabetologi o recomanda pacientilor care isi doresc ceva dulce cat tin regim. Poate fi combinata cu alune de padure, migdale, fulgi de cocos.
Se zice ca, daca este consumata dimineata, ciocolata amaruie urca la creier. In schimb, daca este savurata seara, coboara pe fese. Explicatia este ca energia calorica neconsumata se depune sub forma de tesut adipos. Dimineata, este cel mai bine sa te bucuri de beneficiile ciocolatei amaruie. Ideal este sa alegi o ciocolata cu cel putin 60-70% cacao. Un procent mare de pudra de cacao inseamna mai putina pofta de dulce si proprietati mai intense antioxidante. Pe masura ce creste cantitatea de cacao, scade cea de zahar, iar acest raport nu poate sa fie decat benefic pentru sanatate.
Este un pachet generos de flavonoide
Oamenii de stiinta americani de la Centrul “Hershey” au analizat cantitatea de antioxidanti din ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao si din fructe, de exemplu coacazele, afinele si rodiile. La final, cand au tras linie, au observat ca acest tip de ciocolata detine cea mai mare cantitate de flavonoide. Acestea sunt substante cu efect antioxidant, care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Opteaza pentru ciocolata fara adaos de zahar si lapte, pentru ca acestea din urma diminueaza efectele pozitive asupra sanatatii. Ciocolata neagra, cu aproximativ 70% cacao, are la 100 de grame 500 de calorii.
Ciocolata amaruie te tonifiaza
Ciocolata neagra contribuie la tonifierea corpului in timpul antrenamentelor fizice. Ipoteza este lansata de studiile in domeniu, care s-au axat pe capacitatea ciocolatei negre de a stimula productia de endorfina si serotonina. Acestia sunt hormonii care imbunatatesc starea de spirit, regleaza circulatia sangvina şi tensiunea arteriala.
Consumata inainte de efort fizic, ciocolata determina cresterea nivelului de oxid nitric, care favorizeaza cresterea masei musculare si accelereaza recuperarea.
Reduce stresul oxidativ
Tot din analizele oamenilor de stiinta reiese ca, daca mananci 100 g de ciocolata neagra si faci miscare intensa timp de aproximativ doua ore, iti mentii nivelul de glicemie. Mai mult decat atat, nivelul de stres oxidativ este mai mic. Trebuie sa stii ca, daca intentionezi sa slabesti, nu sa te tonifiezi sau sa castigi masa musculara, e indicat sa consumi ciocolata dupa antenament, nu inainte de a face miscare.
Iti da energie si te binedispune
Cand nu te simti bine, savureaza doua-trei patratele de ciocolata neagra. Aceasta contine magneziu si substante euforizante, benefice pentru persoanele deprimate. Mai precis, ciocolata cu multa cacao furnizeaza sanatatii teobromina, un alcaloid care stimuleaza sistemul nervos central, feniletilalalina, cu activitate antidepresiva, serotonina, un neurotransmitator care combate stresul. Datorita potasiului pe care-l are in compozitie, ciocolata neagra actioneaza ca un energizant, iti imbunatateste memoria si stimuleaza activitatea musculara. Cu toate ca nu are multa cofeina, ciocolata reuseste sa mimeze efectul cafelei si creste capacitatea de concentrare.