Facand exceptie de catina, macese, fructe de padure si struguri, kiwi este unul dintre cele mai complexe si mai sanatoase fructe din categoria fructelor mari.
Kiwi - Informatii nutritionale la 100 g:
Calorii: 40-55;
Carbohidrati: 15 g;
Proteine: 0,75 – 0,80 g;
Lipide: 0,5 g;
Vitamine: C: 70-75 mg; A: 170-180 IU; B1: 0,020 mg; B2: 0,050 mg; B3: 0,500 mg;
Saruri minerale: Potasiu: 320 mg; Calciu: 25 mg; Magneziu: 30 mg; Fosfor: 40 mg; Fier: 0.40 mg; sodiu: 5 mg;
Fibre: 3,5 g;
Apa.
In plus, kiwi mai contine cantitati mici de luteina si de vitamina B9.
Care sunt beneficiile pe care kiwi ni le ofera?
- stimuleaza imunitatea, in primul rand datorita concentratiei ridicate de vitamina C (kiwi si lamaile au aceeasi concentratie de vitamina C, cea mai mare dintre citrice).
– reduce riscul de cancer (in primul rand riscul de cancer de colon), datorita vitaminei C, a fibrelor continute si a luteinei;
– protejeaza inima in special si, in general, sistemul cardiovascular, datorita combinatiei glucide-potasiu-vitamina C (concentratia de potasiu se apropie de cea din banane);
– reduce riscul de diabet, datorita fibrelor, a magneziului si datorita vitaminelor continute;
- datorita fibrelor, a vitaminelor si a potasiului din compozitia sa, kiwi este foarte indicat daca tineti dieta de slabire sau daca doriti sa nu va ingrasati.
Consumati kiwi imediat dupa curatare, pentru a preveni oxidarea fructului si a beneficia de toate calitatile sale. (DorohoiNews.ro)