Răceala și gripa. Gripa și răceala sunt cele mai frecvente infecții respiratorii în timpul iernii. Oamenii de știință au descoperit că cei doi viruși concurează între ei. Astfel, a fi infectat cu un virus asemănător gripei reduce riscul de a avea alte infecții respiratorii, cum ar fi raceala cauzata de rinovirusuri.
În fiecare iarnă, sute de mii de romani nu scapa fie de o răceală bună, fie de gripa. Aceste două boli sunt cauzate de două familii de virusuri: rinovirusuri pentru răceli și gripal pentru gripă. Deși infectează aceleași celule ale mucoasei respiratorii în același timp, aceste două virusuri nu colaborează, dimpotrivă! Se inhibă reciproc, astfel încât să aveți mai puține șanse să faceți o răceală, precum și gripa.
Peste 40.000 de persoane cu infecție respiratorie au făcut obiectul unui studiu statistic publicat în Pnas: 35% dintre ele au fost infectate cu unul dintre cele unsprezece tipuri de virus respirator testat, dar doar 8% au fost infectate de cel puțin doi virusi dintr-o dată! Un rezultat uluitor care evidențiază interacțiunile uneori ostile care există între viruși.
În special, doi viruși nu sunt făcuți să se înțeleagă, cum sunt virusurile gripale și rinovirusurile. Ambele active în timpul iernii, infectează aceleași celule ale mucoasei respiratorii pentru a provoca nasul care curge și alte simptome neplăcute.
Răceala și gripa, un acord dificil
Cu toate acestea, nu puteți fi infectat cu aceste două virusuri în același timp. „Unul dintre rezultatele surprinzătoare ale studiului nostru este scăderea cazurilor de infecție cu rinovirus, agentul responsabil de răceala obișnuită, în perioada maximă epidemică a gripei”, indică medicul Sema Nickbakhsh de la Universitatea din Glasgow și primul autor al studiului.