Raul de masina este in esenta acelasi lucru ca raul de mare sau de avion. Creierul primeste semnale contradictorii de la ochi si urechi.
Daca va uitati la podea in momentul in care sunteti intr-o masina sau intr-un autobuz, ochii va spun ca nu va miscati. Cu toate acestea, urechile transmit creierului ca va miscati. Una dintre modalitatile prin care puteti evita aceasta senzatie este sa va uitati pe geam, in departare. Acest lucru determina sincronizarea dintre ochi si urechi.
Urechea interna este responsabila pentru echilibrul corpului. Exista doua tipuri diferite de echilibru: echilibru static si echilibru dinamic. Echilibrul static gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu podeaua, in timp de echilibrul dinamic gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu miscarile bruste.
Cum evitam raul de masina?
„Este foarte important sa nu calatoriti atunci cand aveti stomacul gol. Orice masa, oricat de saraca in calorii, poate ajuta. Grasimile nu fac bine deoarece provoaca schimbari in organism, care vor contribui la starea de greata. Daca mergeti la un drum lung, asigurati-va ca aveti ce manca la fiecare cateva ore", a adaugat Stern.
Stern a finalizat un studiu care arata ca lichidele cu un continut ridicat de proteine sunt mai bune decat cele cu un continut ridicat de carbohidrati.
„In cazul in care calatoriti cu masina si nu sunteti soferul, este indicat sa stati in locul din dreapta acestuia. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va uitati pe geam, astfel incat sa fiti constient de detaliile traseului", a explicat Stern. Un alt lucru care functioneaza este ghimbirul
Remedii naturale împotriva răului de mişcare
Menta
Conţinutul de mentol din această plantă calmează muşchii stomacului şi înlătură greaţa. Cel mai simplu este ca înainte să pleci în călătorie să beai un ceai de mentă. Toarnă 1 cană cu apă fierbinte peste 1 linguriţă de plantă uscată şi las-o la infuzat o jumătate de oră. Strecoară şi bea ceaiul îndulcit cu o 1 linguriţă de miere.
Ghimbirul
Anumite substanţe din ghimbir ajută la reducerea riscului de greaţă, iar un studiu a demonstat că persoanele cu rău de mişcare cunoscut, care au înghiţit un supliment cu ghimbir înainte de a se urca într-un mijloc de transport, nu au vomitat pe parcursul călătoriei. Cu 30 de minute înainte de a porni la drum, bea un ceai de ghimbir. Fierbe timp de 10 minute câteva feliuţe de ghimbir proaspăt şi de lămâi, strecoară şi îndulceşte cu 1 linguriţă de miere înainte de a bea.
Muşeţelul
Prin faptul că reduce acidul gastric şi relaxează muşchii stomacului, muşeţelul este unul dintre remediile naturale indicate pentru eliminarea răului de mişcare. Cel mai bine este să prepari acasă o cantitate mai mare de ceai de muşeţel pe care să o iei cu tine într-un termos şi să bei pe drum cu înghiţituri mici. Pune 1 linguriţă de plantă pentru fiecare 250 ml de apă fierbinte şi lasă la infuzat timp de un sfert de oră, acoperit. Strecoară ceaiul şi pune-l în termos pentru drum.
Oţetul de mere
Dacă îl foloseai doar în salate, e bine să ştii că oţetul de mere este şi unul dintre cele mai eficiente leacuri împotriva răului de mişcare, echilibrând PH-ul corpului. Pune 1 lingură de oţet de mere şi 1 linguriţă de miere într-o cană cu apă caldă şi amestecă bine. Bea lichidul cu înghiţituri mici, timp de o jumătate de oră, apoi poţi pleca în călătorie.
Măslinele
Taninul din măsline reduce cantitatea de salivă şi îţi scade riscul de a ţi se face greaţă sau de a vomita. Cu câteva minute înainte de a porni în călătorie, mănâncă încet 5-6 măsline.