Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dat câteva sfaturi pentru consumatorii de carne. Cu toţii mergem la piaţă şi cumpărăm produse pe care le folosim apoi la gătit, însă aveţi grijă la ce consumaţi pentru a nu ajunge să vă îmbolnăviţi.
La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului atat exterior cat si in sectiune, daca este posibil.
Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi, etc.
Urmariti modul de etichetare a produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene.
Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare.
Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.
La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.
Nu cumparati produsele din carne din locuri neautorizate, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.