Pierderea poftei de mancare poate fi cauzata de probleme de sanatate, cum ar fi infectiile cronice, bolile incurabile, depresia sau, pur si simplu, poate fi un efect secundar al medicamentelor.
Stilul de viata poate fi, la randul sau, generator de tot felul de probleme, inclusiv lipsa poftei de mancare. Stresul, sedentarismul, fumatul, mancatul pe apucate fara respectarea orelor de masa pot sa contribuie, de asemenea, semnificativ la pierderea apetitului. Uneori, pofta de mancare poate sa revina dupa o cura cu vitamine si minerale sau cu ajutorul plantelor medicinale care stimuleaza digestia. Iata cateva plante medicinale si aromate care ajuta la recapatarea poftei de mancare.
Radacina de gentiana este, poate, cea mai buna alegere. Principiile amare care se regasesc în aceasta planta stimuleaza glandele salivare si producerea sucurilor digestive. tintaura este una dintre plantele medicinale cu cele mai puternice proprietati detoxifiante. Din florile acestei plante se prepara o infuzie (o lingurita de flori la o cana de apa) care, daca este administrata înaintea meselor principale, mareste activitatea vezicii biliare. Coada-soricelului este recomandata îndeosebi ca adjuvant în afectiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi gastritele sau enterocolitele, dar, în acelasi timp, poate calma colicile intestinale si creste pofta de mancare.
Papadia este bogata în vitaminele A, B, C, D si minerale cum ar fi fierul, potasiul si zincul. Frunzele si radacina sunt folosite pentru tratarea unor probleme ale ficatului, dezintoxicare si stimularea apetitului. Se recomanda administrarea sub forma de ceai (obtinut din 1-2 lingurite de frunze uscate), de trei ori pe zi, sau sub forma de decoct (din 1-2 lingurite de radacina maruntita, fiarta timp de zece minute, în 250 ml de apa). Maghiranul contine vitaminele A, D si uleiuri volatile care stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, calmeaza colicile digestive si creste pofta de mancare. Anasonul stimuleaza secretia salivara si a sucurilor gastrice. Pentru probleme digestive si cresterea apetitului se folosesc semintele acestei plante sub forma de ceai.
Plantele aromatice cum ar fi busuiocul, coriandrul, chimenul, dafinul stimuleaza, de asemenea, digestia si contribuie la calmarea unor probleme digestive: meteorism abdominal, aerofagie, balonari, colici. si anumite afectiuni ale ficatului pot sa determine pierderea apetitului. De aceea, plante cum ar fi armurariul si brusturele pot ajuta la îmbunatatirea activitatii ficatului si la recapatarea poftei de mancare.