Dorohoi News Logo

Topul alimentelor care ajută creierul

alimente-creier

Daca si tu te numeri printre persoanele care nu se mai concentreaza atat de bine ca înainte sau care uita repede lucruri importante, este timpul sa iei masuri. Începe cu schimbari în stilul de viata si alimentatie.

De cate ori nu ti s-a întamplat sa uiti numele unei persoane? Sau sa vrei sa notezi ceva si sa nu-ti mai amintesti ce anume? Sau, pe drum, sa te întrebi daca ai încuiat sau nu usa de la intrare? Principalele cauze care ne determina sa uitam anumite lucruri imediat sunt legate de procesul firesc al îmbatranirii, de perioadele stresante pe care le traversam, de lipsa somnului, precum si de consumul crescut de alcool.

Daca vrei sa iei masuri pentru a evita, pe viitor, astfel de situatii: creste numarul orelor de somn; la birou, organizeaza-ti mai bine timpul, astfel încat sa eviti perioadele stresante; redu alcoolul; în weekend, petrece cat mai mult timp în aer liber. Combina aceste schimbari cu un plan alimentar în care sa incluzi cateva alimente-cheie care înfluenteaza în bine memoria.

Nucile - Contin acizi grasi Omega 3, aminoacizi esentiali (printre care fenilalanina), magneziu, vitamina B si lecitina – printre altele –, o combinatie imbatabila cand vine vorba despre stimularea memoriei. Consumul de nuci este recomandat în perioadele de studiu intens, însa nu trebuie sa exagerezi. Din cauza continutului ridicat de grasimi, limiteaza-te doar la cel mult 10 nuci odata.

Bananele - Se numara printre alegerile frecvente mai ales în sezonul rece, însa consumate cu regularitate, bananele ajuta la îmbunatatirea memoriei. Explicatia? Continul ridicat de glucoza, care ajuta la o mai buna functionare a creierului.

Afinele - Se spune ca trebuie sa ne coloram mesele cat mai mult cu putinta – cu alimente naturale, bineînteles. Iar afinele sunt un astfel de ingredient, un aliment-vedeta în aceasta perioada. Le poti folosi pentru a pregati smoothie-uri si înghetate, dar le poti consuma si ca atare. Sunt o bomba de antioxidanti care influenteaza în bine circulatia intercraniana si, bineînteles, la oxigenarea creierului.

Apa - Cuvantul hidratare ar trebui sa fie pe buzele tuturor în aceasta perioada. Acei 2 litri de apa recomandati a fi consumati zilnic (de fapt, cantitatea de apa trebuie sa fie egala cu 1/32 din greutatea ta corporala, conform autoarei cartii 'Planul', Lyn-Genet Recitas) produc în organism un echilibru hidric, care ajuta la îmbunatatirea memoriei si concentrarii. În plus, substante esentiale precum calciu, sodiu, fier, fluor si magneziu sunt asimilate mai bine, ajutand organele sa functioneze mai bine.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web