Un test de sange care ar putea evidentia in mai putin de 20 de minute daca un pacient a suferit sau nu un infarct ar trebui sa fie folosit zilnic in spitale, spun cercetatorii britanici.
O echipa de cercetatori ai King’s College din Londra au testat analiza rapida pe pacienti si spun ca ar putea fi disponibila in spitale in cinci ani, noteaza BBC. Oamenii de stiinta spun ca ar contribui, de asemenea, la economia Sanatatii din Marea Britanie pentru ca paturile spitalelor ar fi eliberate mai repede si pacientii ar avea un diagnostic mai rapid pentru a se trata mai repede, relateaza si Digi24.
In jur de doua treimi de pacienti cu durere in piept ar putea sa nu mai sufere un infarct datorita acestui test. Acum avem EKG-ul, testul care monitorizeaza inima si care poate arata rapid daca pacientul a suferit un infarct major. Problema este ca acest test nu este foarte bun la excluderea stopurilor cardiace mai mici, care sunt cele mai comune si pot fi fatale. Oamenii de stiinta au creat acum testul care poate depista mult mai repede infarctul decat proteinele din troponina. Ei incearca sa-l aduca in spitale cat mai repede.
Infarctul miocardic reprezinta o urgenta medicala, care are ca substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de catre un cheag de sange. Oprirea brusca a fluxului arterial la nivelul muschiului inimii, duce la distrugerea acestuia si poate determina decesul pacientului. Primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezinta perioada critica, datorita riscului de deces prin tulburari de ritm si prin riscul de extindere progresiva a ariei de necroza.