Dorohoi News Logo

Obiceiuri nesănătoase care te îngrașă

sfaturi-dieta

Daca sa slabesti sau sa iti mentii greutatea ar fi usor, atunci nimeni nu ar fi supraponderal. Pe de alta parte insa, daca ai o greutate apropiata de cea normala, te simti mai bine decat daca ai ceva kilograme in plus. Iar scopul de a slabi poate fi mai usor de atins daca iti faci un obicei din a manca sanatos.

Conform LiveStrong, iata cateva greseli care contribuie la acumularea de kilograme.

1. Nu te pregatesti cum trebuie
Daca vrei sa slabesti este important sa ai frigiderul si camara pline de alimente sanatoase - legume, fructe, cereale integrale, produse care contin grasimi sanatoase, proteine slabe.

De asemenea, este bine ca, atunci cand intri intr-un restaurant pentru a manca, sa stii deja ce vrei sa alegi - si sa fie ceva nu foarte bogat din punct de vedere caloric, pentru a nu cadea ispitei unui meniu bogat.

In plus, este esential sa iti cunosti slabiciunile, alimentele la care poftesti usor, si sa ai la indemana mereu inlocuitori mai sanatosi; spre exemplu, daca iti plac dulciurile, aprovizioneaza-te cu fructe sau cu budinca fara zahar.

2. Nu te hidratezi suficient
Apa ofera foarte multe beneficii organismului, in general, iar deshidratarea te poate face sa te ingrasi. Mai exact, principalul simptom al unei deshidratari moderate este oboseala, lipsa de energie, iar multi dintre cei in cauza nu isi dau seama care este motivul; prin urmare, atunci cand se simt mai fara vlaga mananca ceva, in speranta ca vor avea mai multa energie, nestiind ca ei de fapt sunt deshidratati.

3. Nu consumi suficiente proteine
Persoanele care consuma in mare parte carbohidrati slabesc mai greu decat cele care consuma destule proteine. De aceea, specialistii recomanda sa ai la fiecare masa o sursa de proteine.

Carnea de pui fara piele, carnea slaba de porc sau vita, fructele de mare sunt surse excelente de proteine slabe. De asemenea, proteine bune gasesti si in oua, branza, nuci.

4. Consumi bauturi cu prea multe calorii
Aceste bauturi nu iti potolesc foamea si nici nu iti asigura necesarul de nutrienti. Prin urmare, renunta la bauturile carbogazoase, cele pentru sportivi si la sucurile de fructe din comert, iar in locul lor consuma apa, ceaiuri si cafea, de preferat fara zahar.

De asemenea, este important sa limitezi sau sa eviti total si bauturile alcoolice, deoarece si acestea contin multe calorii.

5. Nu dormi suficient
Mai multe studii au aratat ca cei care dorm mai putin de 7-8 ore pe noapte au probleme mai mari cu greutatea. Iar explicatia pare sa fie legata de hormonii care sunt responsabili cu senzatiile de foame si satietate, respectiv grelina si leptina.

Privarea organismului de somn duce la o crestere a nivelului grelinei, adica te face sa simti mai des foame, si la o reducere a nivelului leptinei, ceea ce te face sa te simti mai putin satul dupa ce mananci.
 
6. Nu mananci ceva in primele doua ore dupa ce te-ai trezit
Deja este destul de cunoscut faptul ca, daca sari peste micul dejun, este posibil sa iti fie mai greu sa slabesti si sa te mentii. Cu toate acestea, exista si persoane care nu pot manca la scurt timp dupa ce se trezesc.

Pentru ele, in special, este important de stiut ca, potrivit specialistilor, nu trebuie neaparat sa mananci imediat ce te-ai trezit, dar conteaza sa mananci macar in primele doua ore.

7. Consumi multe produse alimentare procesate
Locul din care ar trebui sa iti faci cele mai multe cumparaturi alimentare ar trebui sa fie piata, unde gasesti de regula alimente sanatoase - carne, lactate, legume, fructe, si sa eviti raioanele supermarketurilor in care gasesti foarte multe produse ambalate si procesate.

8. Nu tii cont de tot ce mananci
Daca ai incercat sa mananci sanatos si totusi nu ai reusit sa slabesti, una din cauze ar putea fi faptul ca mananci mai mult decat crezi.

Incearca sa tii un jurnal pentru cateva zile, in care sa notezi absolut tot ce mananci. Dupa un timp s-ar putea sa observi ca in anumite zile sau perioade mananci un pic mai mult decat ar trebui. Vei putea face astfel ajustarile necesare.

9. Nu faci si antrenament de forta
Daca vrei sa slabesti este necesar nu doar sa ai o alimentatie sanatoasa si moderata si un program de exercitii cardio, ci si sa faci antrenament de forta, adica sa ridici greutati. Si asta deoarece exercitiile cu greutati stimuleaza arderile si dupa incheierea antrenamentului.

10. Cazi in capcana exceselor repetate
Daca s-a intamplat sa faci un exces alimentar, evita sa faci ceea ce fac cei mai multi: mananca in exces toata ziua sau pana la sfarsitul saptamanii, spre exemplu. Mergi mai departe cu alimentatia sanatoasa si moderata dupa un exces si, eventual, mananca mai putin la urmatoarea masa, pentru a compensa.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web