Culoarea caracteristica morcovului este data de betacaroten (provitamina A), un antioxidant care este metabolizat in vitamina A de catre organism.
Mai exista si morcovi de culoare alba, galbena sau chiar rosie. Aceasta leguma este o excelenta sursa de vitaminele B si C, potasiu, tiamina, acid folic, magneziu, calciu si fibre de pectina, care reduc colesterolul din organism. Substantele fenolice din compozitie au, de asemenea, proprietati antioxidante. Morcovul mai contine in cantitati mari zaharuri si in concentratii mici uleiuri esentiale si compusi azotati.
Morcovii portocalii europeni contin provitamina A, esentiala pentru vedere. Au calitati medicale: previn anemia, ajuta vindecarea, remineralizeaza organismul si ii aduc un aport important de vitamine. Morcovii galbeni sunt originari din Orientul Mijlociu. Contin doi pigmenti asemanatori cu betacarotenul care ajuta la tratamentul degenerescentei maculare, prevenirea cancerului de plamani si reduce riscul de ateroscleroza.
Morcovii de culoare rosie provin din China si contin licopen, care reduce riscul de degenerescenta maculara si ajuta la prevenirea bolilor cardiace si a unor cancere, cum ar fi cel de prostata. Morcovii rosii cu interiorul portocaliu provin din Turcia si Orientul Mijlociu. Au un continut mai mare de betacaroten decat rudele europene si au calitati antioxidante. Betacarotenul ajuta la prevenirea bolilor de inima, incetineste coagularea sangelui si are efecte antiinflamatoare. Morcovii albi sunt din Afgansitan, Iran si Pakistan. Nu au pigment, dar contin alte substante benefice pentru sanatate. Morcovii negri contin antocianati, compusi anticancerigeni si inhibitori ai LDL-colesterolului.
Atentie! Consumul in exces de morcovi schimba culoarea pielii, dandu-i o culoare portocalie. Din fericire, fenomenul este reversibil, culoarea portocalie disparand dupa cateva zile. Persoanele cu nivel scazut de glucoza in sange trebuie sa nu manance morcovi.