Cercetatorii americani au realizat un clasament al alimentelor bogate in substante antioxidante. Un studiu publicat in 2004 in jurnalul Societatii Americane de Chimie cuprinde peste 100 dintre alimentele bogate in antioxidanti. Iata in continuare o parte din aceasta lista, precum si recomandari privind ratia zilnica.
Fasole. O jumatate de ceasca de fasole uscata contine vitamine (B1, B2, C), saruri minerale si oligoelemente (fosfor, calciu, potasiu, cupru, nichel, cobalt) si fibre. Fasolea verde este, de asemenea, bogata in antioxidanti, dar contine mai putine proteine. Cea mai valoroasa este fasolea rosie.
Afinele (o ceasca) sunt foarte bogate in antioxidanti, dar si in vitaminele A si C, fibre si potasiu.
Merisorul de munte (o ceasca). Fructele sunt bogate in saruri de magneziu, vitamine (A si C), acizi (citric, malic, benzoic), zaharuri, tanin, un glicozid (vaccinin). Au proprietati diuretice si dezinfectante.
Anghinare (o bucata). Contine cinarina, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Este excelenta pentru scaderea colesterolului si a trigliceridelor, purificarea si dezintoxicarea organismului.
Mure (o ceasca). Acestea contin vitaminele C si A, diferite ultramicroelemente, calciu, potasiu, fier, mangan si fosfor. Acidul elagic si fenolul din compozitie previn cancerul.
Prune (2-3 bucati, depinde de marime). Sunt bogate in vitaminele A, B si C, sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu si potasiu. Trateaza constipatiile rebele, dar nu sunt recomandate diabeticilor, din cauza continutului mare de zaharuri.
Zmeura (o ceasca). Este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu. O cura cu zmeura poate regla activitatea stomacului, reducand aciditatea gastrica.