Medicii specialisti nu obosesc in a ne atrage atentia asupra faptului ca un nivel ridicat de colesterol in sange inseamna mai multe depozite pe peretii arterelor care se ingroasa astfel, transformandu-se in tuburi rigide. Circulatia sangelui este impiedicata ceea ce inseamna mai putine substante nutritive care ajung la organele vitale. Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, la Clinica Smart Nutrition, doctor in medicina, explica de cate feluri este colesterolul si cum actioneaza el in organism. Totodata, despre cum putem controla nivelul de colesterol printr-o alimentatie sanatoasa.
„Ghidul pentru Managementul Dislipidemiei al Societatilor Eurpene de Cardiologie si de Ateroscleroza, aparut in 2016 mentioneaza faptul ca o crestere a nivelului de LDL colesterol o obtinem consumand produse cu acizi grasi saturati. Cateva exemple de alimente care contin acesti acizi grasi saturati sunt: carne rosie, carne de pasare cu piele, lactate integrale, alimentele prajite, margarina, untura, unt, produse de patiserie/cofetarie, alimente procesate, cum sunt mezelurile. Exista si alimente care contin substante asemanatoare colesterolului, care rivalizeaza cu acesta pentru absorbtie - ele se numesc fitosteroli.
Ei sunt niste compusi care se gasesc in plante - ulei sau seminte de susan, floarea soarelui, migdale, masline. Pentru a creste nivelul de HDL colesterol e bine sa renuntam la fumat, sa facem activitate fizica, sa consumam mai putine alimente cu acizi grasi trans - pe care ii putem gasi in margarine, in unele produse de patiserie - biscuiti, prajituri, in alimentele prajite. Tot pentru a influenta nivelul HDL colesterolului e recomandat sa consumam alimente cu acizi grasi nesaturati - de tipul uleiurilor vegetale. În ceea ce priveste alimentele cu carbohidrati - glucide - e de preferat sa le alegem pe cele bogate in fibre - cereale/paine/orez/paste integrale, fructe si legume", spune medicul Mihaela Posea, pentru Adevarul.