O alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata asigura toti nutrientii necesari organismului pentru o functionare corecta. Corpul are nevoie de vitamine, minerale, proteine, glucide si grasimi pentru a-si desfasura reactiile intr-un mod adecvat. In ceea ce priveste copiii, alimentatia asigura o crestere si o dezvoltare armonioasa. Insa, in unele situatii, avem nevoie de suplimente naturiste care aduc beneficii organismului si ne protejeaza sanatatea.
Suplimentele nu trebuie considerate inlocuitoare ale alimentelor, fiindca nu ne asigura nutrientii de care avem nevoie. Suplimentele contin doar o anumita cantitate de substante active sau nutritive care aduc un plus de beneficii in organism. De aceea, acestea trebuie administrate in conditiile unei alimentatii echilibrate. Iata care sunt suplimentele naturiste recomandate copiilor si adultilor si cand sunt necesare.
Protectoare hepatice
Protectoarele hepatice contin fosfolipide si vitamine din complexul B, necesare regenerarii ficatului si eliminarii toxinelor din organism. Ficatul este considerat metaforic „bucataria organismului”, pentru ca metabolizeaza toate substantele continute de tot ce e ingerat in organism (alimente, bauturi, medicamente).
In cazul unei alimentatii dezechilibrate, bazata pe alimente „grele”, se recomanda suplimentele hepatice. De asemenea, acestea sunt necesare in cazul unor afectiuni hepatice, in problemele digestive si, in timpul unor tratamente medicale, cand ficatul este supus unor eforturi suplimentare. In cazul copiilor, protectoarele hepatice sunt recomandate in timpul si dupa tratamentul parazitozelor si nu numai. Cere sfatul medicului cu privire la acest lucru. Atentie! Suplimentele hepatice pentru adulti nu se adminstreaza copiilor. Cei mici au nevoie de protectoare hepatice potrivite varstei. Daca doresti un protector hepatic bun pentru adulti, gasesti Sanohepatic la farmacia DrMax.
Suplimente pentru imunitate
Suplimentele pentru imunitate pot fi complexe de vitamine si minerale (vitamina D, C, A, K, zinc etc.) sau produse pe baza de plante ce contin substante active care imbunatatesc imunitatea, spre exemplu, siropul de soc negru. Suplimentele pentru imunitate difera, de asemenea, in functie de categoria de varsta, deci nu se poate administra orice supliment la copii, ci doar produse speciale. Suplimentele pentru imunitate nu trebuie administrate tot timpul. Un sistem imunitar puternic se construieste printr-o alimentatie sanatoasa. Insa, atunci cand suntem expusi unor infectii, ar fi indicat sa luam astfel de suplimente. De asemenea, in timpul infectiilor respiratorii (raceli comune, gripe), trebuie sa ajutam organismul cu ajutorul suplimentelor pentru imunitate.
Infectiile virale usoare nu necesita tratament, intrucat trec de la sine prin mecanisme imune proprii. Spre exemplu, organismul creste temperatura corpului pentru a ucide agentii patogeni (febra la copii - prieten sau dusman?). Totusi, putem grabi procesul de vindecare si ameliora simptomele cu ajutorul remediilor naturiste.
Ulei de peste
Uleiul de peste contine acizi grasi Omega-3 si vitamina D. Acizii grasi Omega-3 sunt foarte importanti pentru creier, mai ales la copii, in procesul de dezvoltare, deoarece influenteaza pozitiv memoria, concentrarea si capacitatile intelectuale. De asemenea, acestia scad inflamatia, previn si amelioreaza bolile cardiovasculare, in special ateroscleroza. Vitamina D este importanta pentru o imunitate puternica.
Uleiul de peste se poate lua oricand, deoarece nu avem niciodata un aport bun de acizi grasi Omega-3. Totusi, in cazul in care urmezi o dieta mediteraneana (consumi mult peste gras, oleaginoase si uleiuri vegetale crude), un supliment cu ulei de peste nu este necesar. In copilarie, acest supliment este foarte important pentru dezvoltare. De asemenea, se recomanda la adultii cu ateroscleroza sau cei predispusi la aceasta boala. Uleiul de peste poate fi considerat si un supliment pentru imunitate. Uleiul de peste se gaseste sub forma de capsule, deci nu trebuie sa te temi de gustul acestuia. De asemenea, acesta se gaseste si sub forma lichida sau de jeleuri cu aspect de pestisori, avand diverse arome, pentru copii.
Probiotice
Probioticele sunt culturi vii de bacterii bune care colonizeaza mucoasele din organism, in special intestinele. Microflora intestinala este foarte importanta pentru imunitate, fiindca lupta impotriva bacteriilor patogene ce cauzeaza infectii. In jur de 70-80% din imunitate este reprezentata de bacteriile bune din intestin. De asemenea, acestea favorizeaza o digestie normala si un tranzit intestinal adecvat, prevenind diareea si ameliorand unele probleme, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.
Probioticele sunt recomandate oricand nu consumam destul chefir, iaurt sau vegetale fermentate/murate. De asemenea, sunt necesare in cazul unui tratament cu antibiotice, deoarece pentru ca aceste medicamente distrug bacteriile bune si favorizeaza diareea. Mai mult decat atat, probioticele pot fi utile in problemele digestive.
Si in acest caz, dozele difera, de la adulti la copii, ceea ce impune administrarea unor probiotice special destinate varstei.
Asadar, avem nevoie de un stil de viata sanatos pentru un organism pe masura. Totusi, in unele cazuri, suplimentele alimentare sunt extrem de benefice pentru sanatate.