Dorohoi News Logo

Frunza de zmeur, un adevărat izvor de sănătate

zmeur

Un adevarat izvor de sanatate, tufa de zmeur ar trebui sa existe in orice gradina. Fructele sunt un bun remediu pentru probleme legate de tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele de zmeur au efect antihemoragic si sunt un reglator hormonal redutabil.
 
Recomandari terapeutice. Siropul din fructe ajuta in afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala: se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu foarte bun pentru persoanele care isi solicita foarte mult corzile vocale (cantaretii, profesorii, etc.). Ceaiul din fructe si frunze este benefic in caz de menstruatii neregulate, dureroase ori cu hemoragie abundenta: se consuma 3-4 cani zilnic. In caz de arsuri gastrice, ulcer duodenal: in perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de frunze de zmeur, minimum 2 cani pe zi, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune. Fructele proaspete, consumate zilnic sunt un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.

Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere. Diabet - se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca renuntati la consumul de carne si mancati preponderent legume si fructe. La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte timp in care sa se consume zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare. Obezitate, ingrasare - cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si inhiband foamea, inclusiv pofta de dulciuri. Cistita, pielonefrita, prostatita - cura de zmeura ajuta in tratamentul acestor boli, avand rol de adjuvant.

Remedii cu zmeura. 1. Sirop. Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se strecoara, iar sucul limpede obtinut se amesteca cu miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc. Se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare. 2. Ceai. Se culeg varfurile tufelor de zmeura (fructe cu cateva frunzulite) si se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute. Se consuma 2-4 cani pe zi. 3. Cura cu zmeura. Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, cea cu zmeura este indicata si persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde si utilizarea sa in tratamentul obezitatii).

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web