Dorohoi News Logo

Ce spun dintii despre sanatatea ta?

dinti_sanatosi

Zambeste unui medic si iti va vorbi despre starea ta de sanatate! De ce? Pentru ca anumite carente ale organismului determina diferite probleme la nivelul cavitatii orale si invers.

Carentele minerale si vitaminice, dar si anumite boli sau tratamente determina modificari la nivelul cavitatii orale: modificari ale culorii dintilor, ale gingiilor, ale florei bucale, ale structurii dintilor etc.

Gingiile
La fumatori, gingiile sunt modificate, atrofice, cu gingivita prezenta in diferite stadii evolutive, pana la boala parodontala. Nu doar fumatorii sunt predispusi la boala parodontala, ci si cei cu igiena orala precara sau incorecta. Gingiile sunt vinetii, iar culoarea roz-pal care indica sanatatea acestora dispare. Tot in randul fumatorilor, smaltul se innegreste, se depune placa dentara care mentine un mediu infectat in gura si confera respiratia urat mirositoare (halena fetida), scrie Healthy.ro.

Daca gingiile va sangereaza la spalarea dintilor si nu numai, sunteti suspecti de anemie sau aveti gingivita. Aceasta se trateaza prin igiena orala riguroasa, folositea apei de gura si, de asemenea, consumand zilnic minim 5 legume crude si  alimente precum ficatei de pui, peste si carne de pui sau curcan, pentru combaterea anemiei.

Dintii ingalbeniti
Dintii se ingalbenesc in mai multe situatii: dentina este afectata - dintele se devitalizeaza, cand persoana respectiva fumeaza sau daca igiena orala este insuficienta. Dintii isi pot modifica culoarea si atunci cand se pateaza, in conditiile in care persoana respectiva consuma multe alimente si substante care pateaza smaltul: vin, afine, cafea, ciocolata, struguri negri, dulciuri cu coloranti etc.
De asemenea, dintii se ingalbenesc odata cu varsta, prin imbatranirea dentinei.

Dinti patati
Administrarea de tetraciclina la varste fragede precum si de alte medicamente poate determina modificari ale smaltului si culorilor dintilor. Spre exemplu administrarea de tetraciclina la varste fragede produce o patare negricioasa a dintilor, un aspect foarte inestetic.

Cand dintii sunt gri
Aceasta culoare tradeaza o imbatranire puternica a dentinei. Aceasta poate fi cauzata din lipsa de calciu si alte vitamine in corp, precum si de fumat sau de infectarea dintelui “innegrit” care devine devitalizat. O astfel de situatie trebuie intotdeauna investigata medical. Cele mai frecvente cauze ale dintilor innegriti sunt infectii la radacina acestor dinti (infectii apicale) care sunt atat de puternice incat perturba imunitatea intregului organism si pot evolua in ani de zile, dar nu dor pentru ca sunt inchistate. De aceea multe alte tulburari pot surveni din cauza acestei stari septice: sindrom febril, sinuzite, afectarea sinusurilor daca acele radacini comunica cu sinusurile maxilare etc. (DorohoiNews.ro)

 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web